Nieuws/Binnenland
2964758
Binnenland

Beiden politiek activist

Verdriet om slachtoffers drama A10

„Rust zacht, we gaan je ontzettend missen.”

„Rust zacht, we gaan je ontzettend missen.”

WORMERVEER - Beide slachtoffers van het tragische ongeluk op de A10, waaraan een verkeersruzie vooraf ging, waren bekenden in de linkse activistenwereld. Daar wordt geschokt gereageerd op de dood van de ’bevlogen doorgewinterde socialisten’.

„Rust zacht, we gaan je ontzettend missen.”

„Rust zacht, we gaan je ontzettend missen.”

Nabestaanden en bekenden zijn diep bedroefd door het overlijden van Ronald Dooper uit Wormerveer en de Amsterdamse Selena Jance. Ook de SP-afdeling van de Zaanstreek is in diepe rouw gedompeld. „We zijn geschokt”, staat op de site te lezen.

„Ronald kennen wij als een doorgewinterde socialist die (...) jarenlang voor onze afdeling klaarstond. Of het plakken was van verkiezingsposters, of organiseren van activiteiten, hij was altijd van de partij.”

Dooper (44) zat zondag op de motor met Selena Jance (34). Ze zouden een auto hebben afgesneden, waarna die in de vangrail belandde. Vervolgens zou de bestuurder van de auto, een man uit Krommenie, meerdere keren opzettelijk naar de slachtoffers hebben gestuurd, zo meldden getuigen.

Zowel Dooper als Jance overleefde het ongeluk niet. Ze waren allebei actief bij de FNV en betrokken bij pro-Palestinademonstraties, klimaatbetogingen en acties tegen racisme. De vakbond noemt het ’verschrikkelijk nieuws’. „Selena ging solidair en bevlogen de strijd aan tegen elke vorm van onrecht. Rust zacht, we gaan je ontzettend missen Selena.”

„Te vroeg, te snel..... geen woorden voor”, aldus raadslid in Zaanstad Roland van Braam over Dooper. „Ik zal haar missen”, reageert FNV’er Rob Marijnissen over Jance. Anderen delen foto’s van de twee.

„Wij zijn kapot”, reageert ook Socialisme.nu. „Twee van onze trouwe kameraden zijn zondag omgekomen. De wereld is twee toegewijde socialisten armer.”

Dooper werkte voor het Amsterdamse Universitair Medisch Centrum, locatie VUmc. Wat hij daar precies deed, wil het ziekenhuis niet zeggen. Wel spreekt het berichtgeving van het NoordHollands Dagblad tegen dat Dooper anesthesist was.