Nieuws/Binnenland
2971302
Binnenland

Vuurwerkkopers spenderen 48 euro per persoon

Amsterdam - Nederlanders geven deze jaarwisseling gemiddeld 48 euro per persoon uit aan vuurwerk. In totaal kopen we daarmee voor zo’n 70 miljoen euro voor een knallend uiteinde.

Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder ruim 47.000 mensen. Het gemiddelde van 48 euro gaat niet op voor iedere Nederlander, maar alleen voor de vuurwerkliefhebbers. Dat zijn er overigens niet zo veel, blijkt uit het onderzoek: 83 procent geeft aan helemaal geen vuurwerk te kopen.

De overige 17 procent koopt dus voor gemiddeld zo’n vijf tientjes aan vuurwerk, dat is volgens ING iets meer dan vorig jaar. Binnen de groep van vuurwerkliefhebbers zitten grote verschillen. Zo houdt ongeveer een derde het bij minder dan 20 euro. Maar bijna een vijfde schiet voor meer dan 100 euro de lucht in.

Een totaalbedrag van 70 miljoen euro aan vuurwerkaankopen zou betekenen dat we meer vuurwerk kopen dan vorig jaar. Daarbij helpt het volgens ING mee dat oudjaarsdag dit jaar een werkdag is en er dus ook op het laatste moment nog ingeslagen kan worden.