Nieuws/Buitenland
297130945
Buitenland

’Kim Jong-un kreeg coronavaccin van China’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

SEOEL - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn familie zouden een nog experimenteel coronavaccin van de Chinese overheid hebben gekregen. Een Amerikaanse Noord-Korea-expert zegt op basis van twee anonieme Japanse bronnen van de inlichtingendienst dat Kim en verschillende hoge functionarissen de afgelopen weken gevaccineerd zijn.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Harry Kazianis, een Noord-Korea-expert in Washington, schreef in een artikel voor onlineplatform 19FortyFive dat het onduidelijk is welk bedrijf het vaccin heeft geleverd en of het al bewezen veilig is. Op het moment ontwikkelen drie verschillende Chinese bedrijven een vaccin. Eén vaccin is in de proeffase al onder bijna een miljoen mensen in China verspreid. De resultaten daarvan zijn nog niet bekendgemaakt.

Twijfel

Toch twijfelen experts of de Noord-Koreaanse leider zich wel echt met een experimenteel vaccin zou laten inenten. Het risico zou te groot zijn. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei niets gehoord te hebben over geleverde coronavaccins.

Noord-Korea heeft nog geen besmettingen met het coronavirus gemeld, maar volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst kan een eventuele uitbraak niet worden uitgesloten. Softwarebedrijf Microsoft maakte vorige maand bekend dat Noord-Koreaanse aanvallers hebben geprobeerd farmaceutische bedrijven die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een coronavaccin te hacken. Ook Zuid-Korea meldde dat er een digitale inbraakpoging door Noord-Korea bij een vaccinproducent was verijdeld.