Nieuws/Binnenland
2973668
Binnenland

Utrecht zet vol in op voorkomen autobranden

Autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht (archiefbeeld).

Autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht (archiefbeeld).

UTRECHT - Utrecht zet tijdens de viering van oud en nieuw zwaar in op het voorkomen van autobranden. Onder meer met de inzet van extra politiepatrouilles, cameratoezicht en buurtouders wordt gespeurd naar mogelijke daders. De afgelopen weken werden op deze manier al zes verdachten op heterdaad betrapt.

Autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht (archiefbeeld).

Autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht (archiefbeeld).

Net als afgelopen jaren heeft de stad voorafgaand aan de viering van oud en nieuw te maken met een reeks van autobranden. „Waar voorheen de piek van de autobranden in de nacht van oud en nieuw lag, begint het nu al weken en soms maanden van tevoren”, aldus een woordvoerster van de politie.

Reden voor de stad dit jaar extra in te zetten op de bestrijding van het probleem. Volgens de politie werpt dit vruchten af. „We hebben dit keer voor het eerst mensen op heterdaad kunnen betrappen”, aldus de woordvoerster. „Zes mensen werden op deze manier aangehouden tegen nul vorig jaar. Toen werden er weliswaar vier mensen opgepakt, maar dat gebeurde pas na intensief speurwerk. Nu werden ze ter plekke betrapt.” Tot nu toe zijn sinds 22 december twintig autobranden geregistreerd, dat is minder dan vorig jaar toen de teller op veertig stond, meldt de gemeente.

Volgens de politie zijn die aanhouding bijzonder belangrijk. „Het gaat voor het leeuwendeel om verveelde jongeren. Tot voor kort werd gedacht dat je met dit soort misdrijven wel kon wegkomen omdat de pakkans toch maar heel klein was. Dit bewijst het tegendeel. Ze krijgen het idee dat je hier niet meer zomaar mee weg kunt komen.”

Om de jaarwisseling zo feestelijk mogelijk te laten verlopen, zijn er de nodige maatregelen genomen. Zo hangen er in buurten in het noordwesten van de stad flexibele camera’s, zijn er in drie wijken, waaronder Overvecht, teams van jongerenwerkers op straat en houden 230 vrijwilligers (stadsmakers) in de gaten of alles wel feestelijk verloopt, aldus de woordvoerster van de gemeente. Ook hebben 41 personen die zich de afgelopen tijd hebben misdragen of tijdens de vorige jaarwisseling in de fout gingen een waarschuwingsbrief gekregen dat de politie ze in het vizier heeft. De wijkagent overhandigde de brief persoonlijk aan de meerderjarigen en aan ouders van minderjarigen.