Nieuws/Binnenland
2975103
Binnenland

Vreugdevuur was 13 meter te hoog

SCHEVENINGEN - Het vreugdevuur op het Scheveningse strand was veel hoger dan toegestaan. De brandstapel reikte dit jaar tot 48 meter hoogte, terwijl deze eigenlijk maar 35 meter hoog mocht zijn. Dat verklaarde Krikke tijdens een persconferentie.

„De bouwers hebben in het holst van de nacht extra hout op de stapels gedaan”, aldus Krikke. De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens Krikke uiteindelijk 13 meter hoger geworden.

„Ik ben me rot geschrokken over de gebeurtenissen. Ik twijfel met politie en justitie over de toekomst van de vreugdevuren. We moeten als stad bepalen of we hiermee door willen gaan en moeten met zijn allen als stad bepalen of we dit nog wel willen”, zei Krikke bij een persconferentie.

Toenmalig burgemeester Van Aartsen constateerde al in 2016 dat de strijd om de grootste brandstapel tussen de wijken Scheveningen-Dorp en Duindorp uit de hand dreigde te lopen. In een evaluatie schreef Van Aartsen dat „door deze strijd, gedurende de jaren, de verschillende vuurstapels almaar groter, en daarmee risicovoller, zijn geworden.”

De vreugdevuren op het strand waren juist een poging om de overlast tijdens de jaarwisseling in Scheveningen een halt toe te roepen. Er werden vaak op meerdere plekken vuren georganiseerd die gepaard gingen met ernstige overlast, brandonveilige situaties en confrontaties met de politie.

Rondvliegende vonken

Toen bleek dat de vreugdevuren hoger werden heeft gemeente op laatste moment besloten veiligheidshekken verder van het vuur te zetten om publiek op afstand te houden. Maar het ging toch mis toen de wind aantrok en er vliegende vonken van de vreugdevuren af kwamen. Door de lucht vliegende vonken zorgden uiteindelijk voor meerdere branden. De boulevard werd ontruimd omdat het vreugdevuur te groot werd. Niemand raakte gewond.