Nieuws/Binnenland
2976646
Binnenland

Peroxide in overboord geslagen containers

Speelgoed op het strand van Terschelling.

Speelgoed op het strand van Terschelling.

OOST-VLIELAND - In drie van de in de nacht van dinsdag op woensdag overboord geslagen containers zitten vaten organisch peroxide in poedervorm. Hoe gevaarlijk het spul precies is, is nog onduidelijk. „Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt”, aldus een woordvoerder van de kustwacht.

Speelgoed op het strand van Terschelling.

Speelgoed op het strand van Terschelling.

Het schip MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, verloor een groot aantal containers in de wateren boven het Duitse eiland Borkum. Het schip kan circa 19.000 containers vervoeren. Volgens RTL Nieuws zijn er 200 in zee gevallen. De kustwacht kan dat aantal nog niet bevestigen. Maar „het zijn er wel flink meer”, dan de in eerste instantie genoemde 30. Een aantal is inmiddels aangespoeld op meerdere Waddeneilanden. Mensen zijn aan het jutten geslagen omdat er onder meer IKEA-meubels inzitten en bijvoorbeeld speelgoed, tv’ s, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes.

Een bezoeker op het strand van Terschelling bekijkt de aangespoelde spullen.

Een bezoeker op het strand van Terschelling bekijkt de aangespoelde spullen.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio Fryslân adviseert bij de containers met de peroxide weg te blijven en de stof niet in te ademen. Mensen wordt verzocht 112 te bellen als ze de betreffende containers zien. Het gaat om een gele container met nummer: MSCU3713629, een blauwe container met nummer: CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer: TCLU41747408.

Strandjutters slaan hun slag

Op de stranden waarop spullen aanspoelen uit overboord- en stukgeslagen containers, zijn mensen woensdag massaal aan het strandjutten geslagen. In principe mogen mensen de aangespoelde spullen niet meenemen, aangezien er een eigenaar is, maar dit gebeurt volgens een woordvoerder van de kustwacht momenteel wel massaal.

Het is volgens de woordvoerder aan de gemeente om actie te ondernemen tegen het meenemen van de aangespoelde spullen. Op foto’s op Twitter is onder meer te zien dat iemand een flatscreen-tv meesjouwt.

Heeft u woensdag ook mooie spullen gevonden op één van de Waddeneilanden? Dan komen we graag met u in contact. Mail alstublieft naar z.lamme@telegraaf.nl.