Nieuws/Columns

Column Frank van Vliet

Oogkleppen

Het is lastig van je stoel te vallen als je autorijdt maar het gebeurde bijna toch toen ik midden in een radiodebat viel waarin de Duitse reactie op de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn werd besproken.

Het panel bleek namelijk vol lof voor de rustige en weloverwogen reactie van de Duitse media waar van paniek noch ophitsing tegen buitenlanders sprake was.

Ik zou zeggen: wat meer kritiek op de regering en de geheime dienst, die kennelijk geen vat heeft, op nota bene bij hen bekende radicalen, zou gepaster zijn geweest. Nog erger werd het toen deze krant van ophitsing beschuldigd werd omdat we een dag na de aanslag een groot stuk op de voorpagina hadden staan onder de kop ‘Asielcheck totaal fiasco’. De teneur van het artikel: de controle op extremisten die tussen de asielzoekers naar Europa zijn getrokken, faalt.

Dat lijkt me zorgwekkend en belangrijk nieuws. Wie dat niet ziet heeft oogkleppen op. Het zou een schandaal zijn als we dat niet publiceren. Het is hoog tijd dat we alle politieke correctheid laten varen als het om moslimextremisten gaat. En al die zo rustige en begripvolle Duitsers zouden het voortouw moeten nemen in de strijd tegen die terreur.

En dat hoeft niet zoals in de tweet van Geert Wilders waarin hij Merkel met bloedige handen afbeeldde. Dat is naar mijn mening even walgelijk als zijn ‘minder, minder’ tirade rond de Marokkanen. Dat Wilders zich zo opstelt is jammer want hij heeft wel degelijk recht van spreken. Hij is een van de weinige politici die al jaren voor de islam waarschuwt. Alleen jammer dat hij met zo weinig werkbare plannen komt.

Om maar even in het politiek incorrecte kamp te blijven: Donald Trump zei onlangs ook wat verstandige dingen over moslims en immigratie. Hij lijkt daarin afstand te nemen van zijn dwaze inreisverbod voor alle moslims – burgemeester Aboutaleb weigeren? – maar zegt nu alleen immigratie toe te staan vanuit moslimlanden die een bijdrage leveren aan het verslaan van de radicale islam. ,,Elk land dat dit doet is onze bondgenoot. We kunnen niet altijd onze vrienden kiezen, maar we kunnen het ons niet permitteren onze vijanden niet te herkennen.”

Het was een blunder van Merkel om de sluizen open te zetten, maar het is schandalig dat landen als Tunesië en Algerije weigeren of doelbewust treuzelen hun landgenoten die daar illegaal verblijven terug te nemen.

Hoog tijd voor een internationale top tegen islamitische terreur waarbij het westen best de druk op de ketel mag zetten. Dat is ook in het voordeel van de moslimlanden, waar het overgrote deel van de slachtoffers vallen. Als de twaalf doden van Berlijn in Bagdad waren gevallen was het ‘business as usual’ geweest en had het de krant niet eens gehaald.

Ook dat is treurig.