Nieuws/Binnenland
2979611
Binnenland

Boete van 1000 euro na supersnelrecht

Tijdens de jaarwisseling liep het flink uit de hand, zoals in Alphen aan den Rijn.

Tijdens de jaarwisseling liep het flink uit de hand, zoals in Alphen aan den Rijn.

DEN BOSCH - De 25-jarige Yassine K. uit Zaltbommel is het nieuwe jaar slecht begonnen. Hij werd door de politierechter in Den Bosch veroordeeld tot een geldboete van in totaal 1000 euro, waarvan 250 voorwaardelijk, voor het beledigen van agenten en het negeren van een bevel om weg te gaan.

Tijdens de jaarwisseling liep het flink uit de hand, zoals in Alphen aan den Rijn.

Tijdens de jaarwisseling liep het flink uit de hand, zoals in Alphen aan den Rijn.

Dat is lichter dan de eis van de officier van justitie, maar een zwaardere straf dan Yassine K. zou hebben gekregen als hij zijn gram had gespuid richting willekeurige mensen, of op een normale uitgaansavond.

De man misdroeg zich in de vroege ochtend van 1 januari in het uitgaansgebied Karrenstraat/Visstraat in Den Bosch, en probeerde verhaal te halen bij iemand die zijn neef bier in het gezicht gooide. De politie probeerde om die confrontatie te voorkomen en stuurde hem weg.

Bodycams

Het leidde er niet toe dat K. kalmeerde. Op de opnamen van de bodycams die de politiemensen droegen is te zien hoe recalcitrant hij zich gedroeg. De woordenwisseling met de agenten duurde volgens de officier van justitie zeker twintig minuten. Meermalen krijgt hij het verzoek om weg te gaan, maar dat weigert hij steeds.

Yassine K. ging wat de agenten én de officier van justitie betreft definitief over de schreef toen hij hen uitschold voor stinkhollanders en schijthonden en schreeuwde ,,Ik neuk al jullie vrouwen.”

Toen hij werd aangehouden verweet hij de agenten dat ze niet wilden ingrijpen nadat zijn neef bier in het gezicht kreeg, en ook trok hij de discriminatiekaart. Hij zou harder zijn aangepakt dan Nederlanders die zich misdragen. Dat is wat hij ’s nachts beweerde, want in de rechtbank schitterde Yassine K. door afwezigheid.

,,Het is maar goed dat er bodycambeelden zijn, want die tonen duidelijk aan dat Yassine K. echt niet harder werd aangepakt”, constateerde de officier van justitie. Yassine K. kon het niet tegenspreken.

Recidivist

Het is niet voor het eerst dat Yassine K. agenten uitscheldt. Hij werd vijf jaar geleden ook al eens veroordeeld. Reden voor het Openbaar Ministerie om een boete te eisen van 1250 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. Politierechter J. Donkersloot besloot iets milder de oordelen, omdat Yassine K. vijf jaar lang niet in de fout is gegaan.

De zaak tegen Yassine K. was de enige supersnelrechtzitting in het land die ging over misdragingen tijdens de jaarwisseling. Er volgen de komende maanden veel meer zaken, maar die bleken allemaal te gecompliceerd om binnen enkele dagen af te doen.

Dat is een tendens die al jaren zichtbaar is. Het supersnelrecht leent zich minder goed voor de chaos die meestal eigen is aan eindejaarsvieringen. Waren er in 2011 nog 23 supersnelrechtzaken, dat aantal daalde ieder jaar gestaag, tot deze ene in Den Bosch begin 2019.

In de praktijk bleek de afgelopen jaren dat zaken toch vaak moesten worden aangehouden voor nader onderzoek, of het bewijs bleek zo licht dat advocaten geen moeite hadden om de basis onder de vervolgingsbeslissing van de officier weg te schoppen.