Nieuws/Buitenland
298357
Buitenland

Terreurmethode op eiland Castro

’Cuba maakt VS-diplomaten doof’

Oude Amerikaanse auto’s passeren de ambassade van de VS in Havana.

Oude Amerikaanse auto’s passeren de ambassade van de VS in Havana.

HAVANA - Zeker vijf Amerikaanse diplomaten die op Cuba zijn gestationeerd, zijn de afgelopen maanden doof geworden. In sommige gevallen was de gehoorschade dermate ernstig, dat ze tussentijds zijn teruggekeerd naar de VS.

Oude Amerikaanse auto’s passeren de ambassade van de VS in Havana.

Oude Amerikaanse auto’s passeren de ambassade van de VS in Havana.

Van onze redactie buitenland

Anonieme diplomatieke bronnen melden aan persbureau Associated Press dat ultrasoon geluid vermoedelijk de oorzaak is. Een apparaat dat dit onhoorbare maar wel degelijk schadelijke geluid uitstoot stond vermoedelijk in de buurt van of zelfs in de residenties van de diplomaten, zo blijkt uit onderzoek.

Het is nog niet bekend of het apparaat moedwillig is ingezet, of dat er sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. En als het om een gerichte aanval gaat, is niet duidelijk of Cuba daarachter zit of een ander land. De onderzoekers sluiten niet uit dat Rusland betrokken is.

Ongeacht of Cuba schuldig is aan de doofheid, beschouwen de VS de eilandstaat op z’n minst verantwoordelijk. Daarom zijn in mei al twee Cubaanse diplomaten in Washington tot persona non grata verklaard. Cuba is daar boos over. „De uitzetting is illegaal en nergens op gebaseerd”, was de reactie van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Cuba is zelf een onderzoek gestart naar het doofheidsmysterie.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weinig los over de kwestie. Het wil alleen bevestigen dat Amerikaanse diplomaten ’fysieke klachten’ hebben overgehouden aan hun verblijf op Cuba, zonder daarover in detail te treden, en dat de Cubaanse diplomaten zijn uitgezet. Associated Press stelt dat de bewaking van de Amerikaanse ambassade in Havana en de residenties van de diplomaten is opgevoerd.