Nieuws/Buitenland
2986193
Buitenland

Gele Hesjes ’bereid om nog veel verder te gaan’

Gele Hesjes: ’Woedend Frankrijk’ kondigt nieuwe demonstraties aan

PARIJS - Gele Hesjes van de Franse protestbeweging tegen de hoge kosten van het levensonderhoud, de ’gilets jaunes’, hebben in een open brief aan president Macron gedreigd „bereid te zijn nog veel verder te gaan.” Ze kondigen dan ook nieuwe demonstraties aan en leggen zich niet neer bij eerder gemaakte beloften van Macron om de protestbeweging tegemoet te komen.

De spontane en chaotische beweging is in oktober op sociale media ontstaan en heeft honderdduizenden mensen op de been gebracht. Niet alleen in Frankrijk, ook in België, Israël en in ons land gingen demonstranten gehuld in een geel hesje uit onvrede de straat op. De Franse regering probeert de golf van protest nu te bezweren met het schrappen van belastingverhogingen en poogt de onvrede via een eigen initiatief te ’kanaliseren’.

De open brief van de ’hesjes’ aan de president komt van een Facebookpagina van de beweging en is ook gepresenteerd door een woordvoerster van de ’gilets jaunes’, Priscilla Ludosky. De beweging stelt dat ’Woedend Frankrijk’ zaterdag weer de straat opgaat. De brief is alleen op Facebook binnen een dag al duizenden keren gedeeld.

Wegblokkade

Het wordt de achtste keer dat de protestbeweging de zaterdag tot nationale protestdag uitroept. De eerste keer, 17 november, gingen bijna 300.000 mensen, in gele hesjes gestoken, vooral met wegblokkades betogen. Volgens peilingen stond zeker driekwart van de bevolking achter het protest dat zich vooral richtte tegen het verlies aan koopkracht door hogere energie- en brandstofprijzen. Afgelopen zaterdag waren er nog ’slechts’ 12.000 Gele Hesjes op de nationale protestdag op de been volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Macron heeft net aangekondigd halverwege deze maand met een brief aan de Fransen te komen. Hij zei dat zijn brief gaat over de zorgen die de Fransen hebben en onderdeel zal zijn van een breed debat. Eerder schrapte Macron onder druk van de Gele Hesjes belastingen die volgens hem voor een beter milieu en voor actie tegen klimaatverandering moesten zorgen. Het ging voornamelijk om de accijnsverhoging op benzine en diesel.

De ’gilets jaunes’ zijn nauwelijks gecoördineerd en er zijn geen duidelijke leiders binnen de beweging. De eisen van de honderdduizenden deelnemers variëren. Bij eerdere betogingen voor afschaffing van de accijnsverhogingen verscheen steeds vaker de eis dat Macron moet aftreden. De Gele Hesjes eisen nu ook „de macht voor het volk terug” via invoering van referenda zoals in Zwitserland en de verlaging van btw op eerste levensbehoeften. Ook eisen ze dat hoge ambtenaren minder gaan verdienen. In Nederland zijn Gele Hesjes verdeeld over welke standpunten ze uit willen dragen, bijvoorbeeld over het boerkaverbod, klimaatplannen en migratie.