Nieuws/Binnenland
29877989
Binnenland

Wind draait naar het zuiden: 25 graden lonkt in het weekend

In het weekend kunnen jassen uit op het terras.

In het weekend kunnen jassen uit op het terras.

AMSTERDAM - Nog een paar dagen met veel wind en regen en dan kan Nederland zich eindelijk verlekkeren aan zomerse temperaturen. Volgens Weeronline draait de wind ergens rond het weekend richting het zuiden en stroomt er warme lucht in onze richting.

In het weekend kunnen jassen uit op het terras.

In het weekend kunnen jassen uit op het terras.

Waar Weeronline dinsdag nog het deprimerende weercijfer ’2’ geeft, zullen in het weekend vermoedelijk weercijfers van 8 en hoger te zien zijn. De kans daarop is groot. De westenwind, die doorgaans veel regen aanvoert vanaf de koude oceaan, zal dan plaatsmaken voor een zuidelijke stroming. De warme lucht uit het Middellandse Zeegebied maakt een verblijf op één van de recent geopende terrassen dan een stuk aangenamer. In het gunstigste scenario kan het kwik zelfs een zomerse 25 graden aantikken.

Wel houden de meteorologen nog een kleine slag om de arm. „Op het grensvlak tussen koude en zachtere lucht kan wel bewolking ontstaan. Ook blijft de kans op neerslag aanwezig, waardoor de temperatuurverwachting voor het weekend nog wel wat onzekerheid kent. In een wisselvalliger scenario komt de temperatuur ongeveer uit op een graad of 15. Wanneer het langere tijd droog is met meer ruimte voor de zon liggen temperaturen rond 20 graden in het verschiet. In het zuidoosten kan het zondag mogelijk 25 graden worden”, aldus Weeronline.

Herfst

Het is meivakantie in Nederland, maar het weer van dinsdag doet meer aan de herfst denken. De harde wind, die dinsdagochtend even wat rustiger is, neemt in de middag opnieuw toe en wordt aan zee hard tot stormachtig, meldt Weer.nl. In de avond, tijdens Dodenherdenking, is het een fractie rustiger dan overdag.

In de middag komt in het binnenland een windkracht 6 te staan. Daarbij kunnen tijdens buien in het hele land zware windstoten optreden, met snelheden tot 80 of 90 kilometer per uur. Heel lokaal is een windvlaag van 100 kilometer per uur ook niet uit te sluiten, aldus Weer.nl. Het wordt tussen 10 en 13 graden, daar waar 16 tot 19 graden normaal is in deze fase van mei.

Tijdens Dodenherdenking is het wat rustiger dan overdag, maar nog steeds is er kans op buien en waait het flink door. Dinsdagnacht dalen de temperaturen tot ongeveer 5 graden. Vooral in het Waddengebied waait dan nog steeds een harde tot stormachtige noordwestenwind.

Woensdag, Bevrijdingsdag, laat de zon zich vaker zien. Toch ontstaan ook weer buien, die lokaal met onweer en hagel gepaard kunnen gaan. De noordwestelijke wind is aan zee krachtig, kracht 6 en in het Waddengebied eerst nog hard tot stormachtig met vooral daar ook nog zware windstoten. Pas woensdagavond begint de wind ook in het noorden af te nemen. Verder is het opnieuw koud. De temperaturen schommelen op de meeste plaatsen rond 10 of 11 graden.