Nieuws/Buitenland
2988140
Buitenland

Taiwan vraagt om internationale steun

De Taiwanese president Tsai Ing-wen.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen.

TAIPEI - De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft zaterdag een oproep gedaan voor internationale steun om de democratie en levensstijl van het eiland te verdedigen tegen de nieuwe dreigingen uit China. Tsai’s opmerkingen komen daags nadat de Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat niemand het feit kan veranderen dat Taiwan deel uitmaakt van China en dat de bewoners aan beide zijden van de Straat van Taiwan naar „hereniging” zouden moeten streven.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen.

„Wij hopen dat de internationale gemeenschap dit serieus neemt en ons kan steunen en helpen”, zei Tsai tegen verslaggevers in de hoofdstad Taipei, verwijzend naar bedreigingen door China om eventueel geweld te gebruiken om Taiwan onder zijn controle te krijgen. „ Als de internationale gemeenschap geen steun verleent aan een democratisch land dat bedreigd wordt, „moeten we ons misschien afvragen welk land het volgende is”, voegde Tsai eraan toe.

Taiwan is China’s gevoeligste kwestie en wordt door Peking opgeëist als zijn grondgebied. Xi heeft de druk op het democratische eiland opgevoerd sinds Tsai door de pro-onafhankelijkheidspartij Democratische Progressieve Partij in 2016 president werd.

China stelde veertig jaar geleden een gezaghebbende verklaring op, waarin Taiwan als onderdeel van China wordt beschouwd. Ter viering daarvan pleitte Xi woensdag voor een vredevolle hereniging tussen de Volksrepubliek China en de Republiek China, zoals de officiële naam van Taiwan luidt. Maar Xi waarschuwde tevens dat hij daarvoor desnoods geweld zal gebruiken.