Nieuws/Binnenland
2988771
Binnenland

Vervoersbedrijf RET zet Jerry M. op non-actief na onthulling misbruik

Rotterdam - Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET heeft Jerry M. zaterdagochtend uit het rooster gehaald en op non-actief gesteld. De beslissing volgt op de publicatie in De Telegraaf dat de 58-jarige buschauffeur de afgelopen vijfendertig jaar ongehinderd diverse minderjarige meisjes die hij onder zijn hoede had als atletiektrainer, in de leeftijd van 11 tot 18 jaar, jarenlang heeft misbruikt. Hoe het verder moet met de man, gaat het RET onderzoeken.

Jerry M. legde afgelopen zomer een volledige bekentenis af bij de tuchtcommissie van het Instituut Sport en Rechtspraak (ISR) over de verwijten die hem gemaakt werden. Dit gebeurde na een onderzoek van het ISR naar zijn „(zeer) grensoverschrijdende gedrag” sinds 1983.

Vervolgens is hij voor het leven geroyeerd als lid van de Atletiekunie. De atletiekorganisatie heeft na het royement geen aangifte gedaan. „Dat is aan de slachtoffers”, reageert directeur van de Atletiekunie Pieke de Zwart. Het meeste misbruik zou bovendien inmiddels verjaard zijn.

De voorzitter van atletiekvereniging CAV Energie uit Barendrecht maakte in 2009 al melding van grensoverschrijdend gedrag, zoals intieme aanrakingen en massages, maar de Atletiekunie deed daar nooit onderzoek naar.

Uit het onderzoek van het ISR blijkt nu dat er sprake was van „frequente (onbeschermde) geslachtsgemeenschap voor de duur van meerdere jaren met zwangerschap tot gevolg” bij ten minste één minderjarig meisje. Samen met twee nog jongere meisjes (11 tot 15 jaar) keek hij dierenporno en had hij „bijna wekelijks (onbeschermde) geslachtsgemeenschap”.

Later maakte hij zich bij een andere atletiekvereniging nog schuldig aan „grensoverschrijdende massages”, aanrandingen, seksuele uitlatingen en intimidaties.

Geen Spijt

Spijt van zijn daden lijkt M. niet te hebben. Als De Telegraaf hem om commentaar vraagt, komt de Rotterdammer met een opvallende reactie, zo is te lezen in het volledige verhaal over het misbruikdrama (zie link hieronder).

Weet u meer over deze zaak? Mail naar k.nederhof@telegraaf.nl en vermeld daarbij uw telefoonnummer of gebruik de Whatsapp-tiplijn.