Nieuws/Binnenland
2989121
Binnenland

Wadden hebben geen vrijwilligers meer nodig

Schiermonnikoog - Schiermonnikoog heeft geen behoefte aan extra helpende handen om de spullen uit de overboord geslagen zeecontainers op te ruimen. Het strand is grotendeels opgeruimd en vrijwilligers zijn niet meer nodig. Ook Ameland en Terschelling zeggen geen behoefte meer te hebben aan nieuwe vrijwillers om stranden op te ruimen.

Wel ligt het in de verwachting dat er de komende dagen en weken (,,misschien wel maanden") rommel blijft aanspoelen. ,,Ook in de (nabije) toekomst doen we daarom waarschijnlijk graag een beroep op u”, zo stelt burgemeeser van Schiermonnikoog Ineke van Gent. Honderd militairen werken sinds gisterochtend mee en blijven tot morgenmiddag helpen opruimen.

Het strand is dan wel grotendeels opgeruimd, maar nog niet helemaal schoon. Zo ligt er nog veel klein plastic en piepschuim onder het zand en in de duinen. De Koninklijke Landmacht blijft tot en met zondagmiddag op Schiermonnikoog. Zij nemen de moeilijk bereikbare plekken voor hun rekening.

Ook op zandbank Het Rif tussen Schiermonnikoog en Ameland is een groot gedeelte van het afval opgeruimd. Schippers, vissers en honderd vrijwilligers hielpen bij deze actie van zeehondencentrum Pieterburen. Ze haalden vooral tassen, schoenen, sokken en piepschuim weg.

Op Terschelling zijn zaterdag meer dan honderd vrijwilligers in touw geweest. In totaal zijn ruim honderd grote zakken van tussen de 5 en 15 kilo gevuld, met onder meer veel piepschuim.

Rederij MSC liet weten bereid te zijn alle kosten te vergoeden die worden gemaakt om de spullen uit de containers op te ruimen. MSC verloor in de nacht van dinsdag op woensdag 277 containers.