Nieuws/Binnenland
2989351
Binnenland

Weer forse wintersportfiles in Oostenrijk en Duitsland

MÜNCHEN - Wintersporters die zondag vanuit Oostenrijk naar huis willen, moeten rekening houden met forse vertraging op de wegen. Zondagochtend staat het verkeer in het zuiden van Duitsland op veel plekken vast door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen.

Ook afgelopen nacht sneeuwde het weer flink. Op sommige plekken viel tot wel 70 centimeter. Bij de Fernpas in Tirol staan terugkerende wintersporters uren in de rij. De ANWB heeft al opgeroepen om de thuisreis tot maandag uit te stellen.

Enige lichtpuntje is dat het aan het einde van de ochtend wel wat minder druk lijkt op de weg. ,,We hopen dat het daardoor iets minder erg wordt dan zaterdagmiddag’’, meldt een woordvoerder van de ANWB.

De grootste problemen zullen zich zondag vooral weer rond de Oostenrijkse Fernpass, grensovergang Kufstein en op de wegen rond München voordoen, verwacht de woordvoerder. ,,Daar begint het al vast te lopen en dat is nog maar het begin van wat er de rest van de dag gaat gebeuren. Ook op de A10, de weg net onder Salzburg, zal het steeds drukker worden’’, zegt hij.

Zaterdag kreeg terugkerend vakantieverkeer ook al te maken met fikse files in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Vooral op de Fernpass stonden mensen uren stil. ,,Dat is al een drukke route, maar als het stilstaat en het blijft sneeuwen, wordt de sneeuw ook niet meer weggereden. Dan moeten de weg meerdere keren worden afgesloten, zodat een sneeuwschuiver zijn werk kan doen. En dat zorgt voor veel vertraging’’, aldus de woordvoerder, die denkt dat zondag hetzelfde gaat gebeuren.

De woordvoerder adviseert mensen ook om goed te checken of ze wel bij hun hotel vandaan kunnen komen. ,,Wij hebben het nu vooral over de snel- en B-wegen, maar mensen doen er verstandig aan om te checken of ze wel bij die hoofdwegen kunnen komen. Dat is ook vaak een probleem.’’ Andersom adviseert de woordvoerder Nederlanders die zondag naar hun wintersportlocatie proberen te komen, contact op te nemen met hun accommodatie of ze daar nu wel kunnen komen.

Lawines

Tot maandag wordt er in Duitsland en Oostenrijk aan de noordkant van de Alpen nog altijd zware sneeuwval verwacht. Volgens de Duitse weerdienst kan er zondag in het zuiden van Beieren tot en met veertig centimeter sneeuw vallen. In de betreffende gebieden blijft er gevaar voor lawines.

De files van zondagochtend aan de noordkant van de Alpen.

De files van zondagochtend aan de noordkant van de Alpen.