Nieuws/Buitenland
2991758
Buitenland

Alarmeringssysteem Australische overheid gehackt

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

CANBERRA - Een alarmeringssysteem dat wordt gebruikt door Australische overheden is gekaapt door een onbekende hacker. Die stuurde via dat Early Warning Network (EWN) een bericht aan tienduizenden mensen.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Dat berichtenAustralische media maandag. In het bericht stond dat „EWN is gehackt. Uw persoonlijke informatie is niet veilig.” Ook stuurde de afzender een e-mailadres mee en een link naar een website. Het bedrijf achter het alarmeringssysteem zegt dat de boodschap is verzonden via e-mail, tekstberichten en vaste telefoonlijnen.

„EWN-medewerkers kregen snel in de gaten dat een aanval gaande was en schakelden onze systemen uit. Daardoor bleef het aantal verstuurde berichten beperkt”, citeert omroep ABC uit een verklaring van het bedrijf. Dat zegt ook dat de hacker geen toegang kreeg tot persoonlijke informatie van mensen.

Overheden gebruiken het alarmeringssysteem om Australiërs te waarschuwen bij noodsituaties, zoals natuurbranden. Burgemeester Matt Burnett van de plaats Gladstone in Queensland zegt dat het systeem levens kan redden. Hij vreest dat burgers vanwege het incident afhaken.