Nieuws/Binnenland
2991775
Binnenland

Krakers moeten na 21 jaar biezen pakken

Tien krakers aangehouden op ADM-terrein

Amsterdam - Zo’n tien busjes vol met handhavers reden op verzoek van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam maandagochtend het al 21 jaar gekraakte ADM-terrein in het Westelijk Havengebied binnen. De naar schatting tientallen krakers die zich daar nog bevinden zullen van het terrein worden verwijderd. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een van de grootste krakersbolwerken van Nederland.

Ongeveer tien personen zijn aangehouden bij de ontruiming. Ze gaven geen gehoor aan het verzoek van de politie om weg te gaan, liet een woordvoerder weten.

Niet alle krakers hebben zich aan de handhavers overgegeven. De overgebleven krakers die zichzelf hebben vastgemaakt aan een stalen constructie, worden door de ME losgeknipt. Daarvoor is ook een hoogwerker ingezet.

Verslaggevers, fotografen en cameramannen werden een tijdje de toegang tot het terrein ontzegd door woordvoerders van de politie. Het is voor hen onmogelijk om objectief verslag te kunnen doen van de handhavingsactie. Een woordvoerder van burgemeester Halsema, die opdracht gaf tot de ontruiming, wijst naar de politie. Politiewoordvoerder Jean Fransman laat weten achter het besluit te staan. „Dat wordt altijd afgestemd met de operationeel commandant.”

Lees hier de tweets van onze verslaggever terug die bij de ontruiming aanwezig was:

De krakers verblijven al ruim twee decennia illegaal op het ongeveer 43 hectare grote terrein. De eigenaren gaan het gebied aan het water ontwikkelen tot bedrijventerrein waar scheepsbouw gerelateerde bedrijven komen, zoals Koole Maritiem. Ondanks dat vergunningen werden afgegeven, weigerde de gemeente Amsterdam jarenlang handhavend op te treden tegen de krakers, veelal kunstenaars. Buiten de hekken woonden ook zwervers, verslaafden en Oost-Europeanen in gammele caravans.

Handhaving is massaal aanwezig op het ADM-terrein.

Handhaving is massaal aanwezig op het ADM-terrein.

In augustus 2018 bepaalde de Raad van State, na jarenlange procedures, dat het krakersnest ontmanteld moet worden. De gemeente werd verplicht om op te treden. Per 25 december moest het terrein leeg zijn, zo luidde de beslissing van de hoogste bestuursrechter. Dat blijkt allerminst het geval. Hoewel een groot deel van de zo’n 130 krakers vertrokken naar een door de gemeente Amsterdam aangeboden stuk grond in Amsterdam Noord (waar zij twee jaar mogen blijven), weigeren naar schatting tientallen krakers om te vertrekken. Op foto’s en video’s die afgelopen dagen op het terrein zijn gemaakt, is te zien dat handhavers van de gemeente zich eerder nog met een slijptol toegang wisten te verschaffen tot het gebied, omdat de krakers het toegangshek met een ketting barricadeerden. De krakers weigerden echter om te vertrekken. Ook staan er nog veel bouwwerken.

In augustus 2018 bepaalde de Raad van State, na jarenlange procedures, dat het krakersnest ontmanteld moet worden.

In augustus 2018 bepaalde de Raad van State, na jarenlange procedures, dat het krakersnest ontmanteld moet worden.

Doorpakken

Reden voor burgemeester Halsema door te pakken, zo blijkt. Maandagochtend wordt er groter geschut ingezet en gaat de Mobiele Eenheid ter plekke om de krakers alsnog te verwijderen. Daarna zal het terrein overgedragen worden aan de rechtmatige eigenaren. De gemeente Amsterdam zal de vele achtergebleven rotzooi en bouwwerken nog verwijderen. Naar verwachting zullen de opruimwerkzaamheden de stad nog vele tienduizenden euro’s kosten. Mogelijk worden die kosten verhaald op de krakers, zo liet de gemeente eerder weten.

Sprankje hoop

De krakers zelf hadden hun hoop gevestigd op een comité van de Verenigde Naties, dat net na kerstmis een verzoek deed aan de gemeente om niet handhavend op te treden tot het comité een uitspraak had gedaan. Volgens de gemeente voldoet de nu aangeboden locatie in Amsterdam Noord echter aan alle vereisten. Daarom wordt niet gewacht met ontruiming.

Om het terrein is veel te doen geweest. Berucht is de poging van de in 2003 omgebrachte voormalige eigenaar Bertus Lüske, die het terrein eigenhandig probeerde terug te veroveren van de krakers en met een groep potige mannen en bulldozer zijn terrein op ging. De erven willen het verleden achter zich laten. „Wij zijn een keurig bedrijf, dat bovendien net nog door de Bibob-toets is gehaald en aan alle vereisten gaat voldoen om het ADM-terrein eindelijk te mogen ontwikkelen”, zo vertelden zij eerder aan De Telegraaf.

Eerder waarschuwde de gemeente omliggende bedrijven voor kraakacties in het gebied. Zij worden opgeroepen de politie te bellen als sprake is van illegale bewoning.

Kort geding

Dinsdagochtend om 11.00 uur dient het kort geding van de krakers tegen de gemeente en de staat. Daarin vechten zij de lopende ontruiming van het ADM-terrein aan.

Het doel is de ontruiming, die maandagochtend begon, te verbieden en om de weggestuurde bewoners te laten terugkeren, in ieder geval totdat het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) een besluit heeft genomen over het gebied waar de krakers naar toe moeten. Amsterdam heeft de ADM-bewoners een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden in Amsterdam-Noord.