Nieuws/Binnenland
299191313
Binnenland

Elf jaar cel voor doodrijden Nederlandse Gitta (27) in Melbourne

MELBOURNE - De 26-jarige Australiër die vorig jaar de Nederlandse Gitta Scheenhouwer doodreed, heeft een gevangenisstraf van elf jaar gekregen. Na 8,5 jaar komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De rechter in Melbourne heeft vrijdag de straf bekendgemaakt.

De man die de 27-jarige Scheenhouwer in augustus 2018 in Melbourne aanreed, zat in een gestolen auto en reed 80 kilometer per uur, twee keer zo hard als toegestaan. Hij was op weg naar zijn drugsdealer en ging er na de aanrijding vandoor.

De rechter oordeelde dat sprake was van „nalatig, verwijtbaar rijgedrag voortkomend uit de flagrante minachting voor het leven en de veiligheid van anderen op de weg.” Verder zei hij tegen de dader dat alle nabestaanden „een diep gevoel” ervaren „van onnodig verlies door uw handen.”

Volgens de advocaat van de automobilist heeft zijn cliënt veel psychische problemen. Op het moment van de aanrijding was hij onder invloed van heroïne. De 26-jarige Michael Panayides verloor de macht over het stuur in de wijk South Yarra, waarna hij de fietsende Scheenhouwer aanreed. Zij was op weg naar haar werk.

Panayides, die ook twintig jaar niet meer mag rijden, is eerder veroordeeld voor vier gewapende overvallen. De rechter acht de kans op recidive groot. „De samenleving moet zo veel mogelijk tegen u worden beschermd”, motiveerde de rechter zijn uitspraak.

Omdat de dader schuld heeft bekend, viel zijn straf wel weer lager uit. Anders zou hij van de rechter 14 jaar cel hebben gekregen. Panayides heeft in voorarrest al ruim een jaar van zijn straf uitgezeten.

Volgens Australische media was de familie van Scheenhouwer aanwezig in de rechtbank om de uitspraak aan te horen. Tijdens de hoorzitting eerder deze maand heeft onder meer haar vriend zijn verhaal verteld. De rechter noemde de slachtofferverklaringen „indrukwekkend” vanwege de positiviteit. „Er was geen enkele oproep tot vergelding of wraak. Het waren gepaste, intelligente verklaringen die het effect van deze misdrijven beschrijven.”