Nieuws/Binnenland
2993286
Binnenland

Dode zeehonden spoelen aan in Waddengebied

PIETERBUREN - Op verschillende plekken langs de Waddenkust zijn sinds zondag dode zeehonden aangespoeld. Dat meldt de Veiligheidsregio Friesland. De autoriteiten laten uitzoeken of de dood van de dieren iets te maken heeft met de containers die recentelijk over boord sloegen van vrachtschip MSC Zoe.

De dode zeehonden worden in Zeehondencrèche Pieterburen onderzocht door specialisten. Mogelijk wordt daar meer duidelijk over de doodsoorzaak. Hoeveel zeehonden er tot nu toe precies zijn aangespoeld, is niet duidelijk. Mogelijk hebben de dieren plastic resten uit de containers binnen gekregen. Mensen die een dier vinden kunnen dat melden via 0595-526526.

Voor de Waddenkust zijn vorige week 281 containers overboord geslagen van de MSC Zoe. Een deel hiervan spoelde aan op de stranden van de Waddeneilanden. Maar een groot aantal ligt nog op de zeebodem.

Opgeschaald

De problemen rond de overboord gevallen containers voor de Waddenkust zijn maandagochtend opgeschaald naar een zogenoemd GRIP4-incident. Dat betekent dat burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, de coördinatie op zich neemt.

Een GRIP4 is de benaming voor de werkwijze waarbij meerdere hulpverleningsdiensten en instanties zijn betrokken en wanneer een incident een groot gebied betreft die de grenzen van gemeenten overstijgt. De burgemeester van Leeuwarden krijgt hierbij in dit geval een coördinerende rol, op bestuurlijk niveau en wegens de verwachte langetermijneffecten, aldus de woordvoerder. De opschaling is in overleg gebeurd met onder anderen de burgemeesters van de getroffen Waddeneilanden en de veiligheidsregio.

In de nacht van maandag op dinsdag wordt storm verwacht. De vrees bestaat dat er dan weer veel troep op de stranden aanspoelt. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de containers die nog op de zeebodem liggen.