Nieuws/Binnenland
299384115
Binnenland

’Spookzitting’ rond vader ontvoerde Insiya

AMSTERDAM - Het is inmiddels vier jaar geleden dat de toen 2-jarige peuter Insiya met geweld uit de Amsterdamse woning van haar oma werd ontvoerd, maar de rechtszaak tegen de belangrijkste verdachten sleept nog immer voort.

Vader Shehzad Hemani en zijn neef, Imran S., zitten hoog en droog in India en werken nergens aan mee. Moeder Nadia heeft haar dochter al vier jaar niet in levenden lijve kunnen zien, en het ziet er niet naar uit dat ze op korte termijn met haar dochter wordt herenigd.

Dat bleek maandag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank van Amsterdam, waar vader Hemani en zijn neef schitterden door afwezigheid.

In een eerder stadium heeft Hemani gezegd hooguit bereid te zijn mee te werken aan een verhoor als getuige, in India. Maar ondanks herhaalde rechtshulpverzoeken werkt India niet mee om zo’n verhoor tot stand te brengen. Afreizen naar India en Hemani proberen ’te overvallen’ is niet mogelijk. Zo’n getuigenverhoor moet volgens de officiële kanalen worden geregeld, omdat er anders sprake is van schending van de soevereiniteit van India.

Shehzad Hemani wordt vervolgd voor het uitlokken en medeplegen van de ontvoering van Insiya, en het onttrekken van het kind aan het ouderlijk gezag van moeder Nadia. Neef Imran staat terecht voor medeplegen.

Beide mannen zullen bij verstek worden berecht. Shehzad Hemani werd aanvankelijk bijgestaan door advocaat Gerard Spong, maar die heeft zich om onbekende redenen teruggetrokken.

De vijf mannen en een vrouw die het vuile werk opknapten voor Hemani, werden in juli al veroordeeld tot gevangenisstraffen van een tot ruim vier jaar. Zij ontvoerden de peuter uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling zal plaatshebben.