Nieuws/Binnenland
29953
Binnenland

Lang niet iedereen gelukkig met open winkels op eerste kerstdag

Kerstfeest bij supermarkt

Amsterdam - Van onze verslaggevers Een recordaantal supermarkten is op eerste kerstdag geopend. Wie nog wat lekkers bij de borrel zoekt of een belangrijk ingrediënt voor het kerstmenu is vergeten, kan in 675 winkels terecht. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Maar worden we ook gelukkig van al die open winkels? Een enquête op de website van De Telegraaf wijst op het tegendeel. Maar liefst 47.287 mensen reageerden gisteren op de vraag ’een recordaantal supermarkten is tijdens eerste kerstdag geopend. Vindt u dat een goede ontwikkeling?’ Het grootste deel van de mensen vindt dat niet: 74% antwoordde ’nee’, tegenover 26% die het wel een goede ontwikkeling vindt.

De ’24/7’-ontwikkeling, die zelfs geen uitzondering maakt voor eerste kerstdag, is volgens retaildeskundige Paul Moers evenwel ’niet meer tegen te houden’. „We willen op ieder moment van het jaar boodschappen kunnen doen.” Ook wijst hij op de snoeiharde concurrentie. „De concurrentieslag is zo groot, dat supermarkten elkaar het licht niet meer in de ogen gunnen.”

Vooral Albert Heijn opent fors meer winkels deze kerst. In 2015 waren dat er nog 124, dit jaar zijn er 201 filialen geopend op eerste kerstdag.

Dit is inclusief de AH to Go-winkels. „Als er lokaal behoefte aan is, kan worden besloten tot opening tijdens de feestdagen”, legt een woordvoerder uit.

Ook Jumbo opent 152 winkels; vorig jaar waren dat er nog 94, dat blijkt uit een inventarisatie van het blad Distrifood.

Supermarktketen Deen is een van de weinige ketens die vandaag de deuren gesloten houdt. „Het klinkt misschien ouderwets, maar wij vinden het fijn als onze medewerkers met kerst thuis zitten”, legt een woordvoerder uit. „Natuurlijk verlies je iets omzet, maar we hebben vast klanten, die blijven boodschappen bij ons doen.”

Toch verwacht Moers dat die houding bij de consument zal veranderen. „Toen de winkels opengingen op zondag, zeiden mensen: welke gek gaat op zondag winkelen? Met kerst zal die omslag ook gemaakt worden. Als die mogelijkheid geboden wordt, maak je daar gebruik van.”