Nieuws/Buitenland
2995684
Buitenland

Le Pen presenteert 23-jarige lijsttrekker

Jordan Bardella.

Jordan Bardella.

PARIJS - De partij van Marine Le Pen, Rassemblement National, heeft de pas 23-jarige Jordan Bardella maandag gepresenteerd als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen eind mei. De huidige RN-woordvoerder, volgens de krant Le Monde een ideale combinatie van jeugd en loyaliteit, is het rechts-populistische gedachtegoed van toen nog het Front National al sinds zijn 16e toegewijd.

Jordan Bardella.

Jordan Bardella.

Volgens recente peilingen kan RN grote concurrent La République En Marche van president Emmanuel Macron wel eens naar de kroon steken met 25 procent van de stemmen. De populariteit van Macron is flink afgenomen, onder meer door de politieke crisis die een gevolg is van de felle protesten van de ’gilets jaunes’, de gele hesjes.

Rassemblement National heeft niet veel op met de Europese Unie en wil hard optreden tegen de instroom van migranten. De partij moet echter rekening houden met juridische maatregelen. Er loopt een onderzoek naar assistenten van EU-parlementariërs die mogelijk voor hun geld illegaal partijwerk hebben gedaan in Frankrijk. De schade zou in de miljoenen lopen. Le Pen ontkent de beschuldigingen.