Nieuws/Buitenland
2996770
Buitenland

Student (20) bekent lekken data Duitse politici

BERLIJN - Een 20-jarige man uit de Duitse deelstaat Hessen heeft toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor het verspreiden van persoonlijke informatie van politici. Hij zocht naar eigen zeggen slachtoffers uit die hem hadden geïrriteerd met hun uitspraken, maakten de autoriteiten bekend.

De man gebruikte de inmiddels geblokkeerde Twitter-account @_0rbit om onder meer telefoonnummers, adressen, facturen, chatgegevens en creditcardinformatie van mensen te verspreiden. Hij deed dat stapsgewijs met een soort adventskalender op de berichtensite. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ongeveer 1000 mensen zijn gedupeerd, onder wie ook journalisten en bekende Duitsers die niet in de politiek zitten.

De jonge hacker woont nog bij zijn ouders en leerde zichzelf de vaardigheden om zijn slachtoffers online te bespioneren. Hij volgt geen opleiding tot ICT'er. De politie arresteerde de man zondag. Hij mocht een dag later weer vertrekken nadat hij een bekentenis had afgelegd. De jongeman verklaarde alleen te hebben gehandeld.

Het datalek zorgde vorige week voor grote ophef in Duitsland. De autoriteiten stelden dinsdag op een persconferentie in Wiesbaden dat er geen aanwijzingen zijn dat meer partijen bij de zaak zijn betrokken.