Nieuws/Buitenland

Doden en gewonden bij rellen

Meisje (9) gedood door verdwaalde kogel Kenia

1 / 2

AFP

NAIROBI - In Kenia zijn bij onlusten na de verkiezingsoverwinning van president Uhuru Kenyatta zeker elf doden gevallen. Volgens de coalitie van oppositiepartijen die de uitslag van de verkiezingen niet accepteert, heeft het geweld al meer dan honderd levens geëist. Dat dodental is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Een negenjarig meisje werd volgens ooggetuigen dodelijk getroffen door verdwaalde kogels toen ze op een balkon in de hoofdstad Nairobi stond toe te kijken.

1 / 2

AFP

Zeker vier mensen werden met schotwonden opgenomen in het ziekenhuis, zes anderen werden behandeld nadat ze zouden zijn geslagen door de politie.

Volgens de coalitie van oppositiepartijen die de uitslag van de verkiezingen niet accepteert, heeft het geweld al meer dan honderd levens geëist. Dat dodental is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De oppositie geeft de politie de schuld van de geweldsuitbarsting, maar stelde zaterdag zich er niet door te laten tegenhouden.

Overwinning betwist

Kenyatta kreeg volgens de officiële uitslag 54,27 procent van de stemmen. Hiermee stelde hij zijn tweede regeringstermijn van vijf jaar veilig. De oppositie betwist de overwinning van de zittende president, hoewel Keniaanse en internationale waarnemers geen aanwijzingen vonden voor manipulatie van de verkiezingen. Na de bekendmaking van de uitslag riep Kenyatta zijn tegenstanders op ,,om de eenheid te bewaren”.

In Nairobi en andere steden gingen demonstranten de straat op. In Kisumu, een bekend bolwerk van de Keniaanse oppositieleider Raila Odinga, schoot de oproerpolitie met traangas en kogels op demonstranten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de acties van de autoriteiten gericht op ,,criminele elementen”.

Veel Kenianen vrezen een herhaling van het grootschalige geweld na de verkiezingen van 2007, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen.