Nieuws/Binnenland

‘Sekslama’ stapt op

Door Silvan Schoonhoven

Amsterdam - De omstreden Tibetaanse lama Sogyal Rinpoche vertrekt als leider van de wereldwijde boeddhistische organisatie Rigpa. Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de hardnekkige berichten over seksueel misbruik en mishandeling van leden.

Vernederingen, dwingende seksuele avances, slaan met voorwerpen en extreem divagedrag: het zijn niet bepaald eigenschappen die passen bij een boeddhistisch geestelijke, zeker niet als die ook nog de beschermeling is van de Dalai Lama zelf. Sogyal Ringpoche wordt al jaren achtervolgd door klachten van teleurgestelde en getraumatiseerde ex-leden. Nadat vorige maand een brief uitlekte waarin acht prominente volgelingen alle misdragingen op een rijtje zetten, is de bom vrijdag gebarsten.

Sogyal heeft wereldwijd duizenden volgelingen. Ook in Nederland is zijn organisatie stevig vertegenwoordigd. De Nederlandse meditatielerares Kimberley Poppe was naar eigen zeggen vijftien jaar lang de directeur van Rigpa internationaal en zijn persoonlijke assistente. Nadat De Telegraaf over de affaire publiceerde, verwijderde ze haar leidinggevende functie van haar LinkedIn-profiel. Ze weigert te reageren op herhaalde verzoeken om commentaar.

Rigpa Nederland neemt de zaak wel hoog op. ,,De besturen en managementteams van Rigpa wereldwijd nemen deze aangelegenheid zeer serieus’’, schrijft Patricia Strooper, woordvoerder Stichting Rigpa Nederland. ,,Ze zijn vastbesloten om deze situatie op te helderen op een verantwoordelijke manier die volledig consistent is met boeddhistische waarden.’’

Geslagen met telefoon

De brandbrief kwam van acht leden die al zo’n vijftien jaar meelopen. Ze vertellen hoe ze aan hun haren en oren werden getrokken. Ze werden geslagen met telefoons, bekers en de rugkrabber van de goeroe. Hij dreigde hen dat zij of hun familieleden ’bloedspugend’ zouden sterven als ze hem ongehoorzaam waren. Om het minste of geringste werd de lama witheet. Als zijn eten niet warm was, het internet te traag, de televisiegids verwarrend, als hij te laat werd gewekt uit een middagslaapje of bonje had met een van zijn talloze vriendinnen. Honderden „triviale incidenten” leidden tot geweld, schrijven volgelingen in de brief aan hun geestelijk leider. Monniken en nonnen hielden er bloedige wonden en blijvende littekens aan over.

Onafhankelijk onderzoek

Het management van Rigpa gaat een ‘onafhankelijk onderzoek laten instellen door een neutrale derde partij naar de verschillende beschuldigingen die gedaan zijn’. Ook wordt de gedragscode en de klachtenprocedure tegen het licht gehouden. Er komt een nieuwe ‘spirituele adviesgroep’ om de organisatie van Rigpa te leiden.

Bekijk ook de video: 'Veel vrouwen schamen zich'

Lees meer over