Nieuws/Binnenland
3000547
Binnenland

Woedende reacties om arrestatie

Opgepakte Gele Hesjes weer op vrije voeten

Een van de Gele Hesjes wordt van het Binnenhof afgevoerd door een agent.

Een van de Gele Hesjes wordt van het Binnenhof afgevoerd door een agent.

DEN HAAG - Vier Gele Hesjes zijn dinsdagmiddag door de politie op het Binnenhof na meerdere waarschuwingen opgepakt en in de cel gezet. Sympathisanten van de protestbeweging reageren verontwaardigd op een filmpje van de arrestatie. Activist Jody Proef meldt dinsdagavond rond 22.00 uur aan deze krant dat het viertal weer op vrije voeten is.

Een van de Gele Hesjes wordt van het Binnenhof afgevoerd door een agent.

Een van de Gele Hesjes wordt van het Binnenhof afgevoerd door een agent.

„Eén van de vier activisten heeft niet de medische zorg gekregen waar ze om vroeg, hierdoor is ze in elkaar gestort in haar cel. Het gaat ondertussen goed met haar. De gele hesjes zijn in beslag genomen,” zo wordt gemeld op Twitter.

Acitivisten negeerden verzoek agent

In een video op Twitter is te zien dat vier jonge Gele Hesjes na een waarschuwing van een agent op het Binnenhof worden meegenomen. Een van hen, een jongeman, heeft een grote megafoon om zijn nek hangen. De agent biedt de jongeren op last van de burgemeester eerst nog aan om op het daarvoor gebruikelijke plein voor de Tweede Kamer te gaan staan. Maar op dat verzoek gaan ze niet in, waarna het geduld van de politie op is en ze voor verhoor naar het bureau moeten.

Daar zijn ze ook vastgezet, bevestigt een woordvoerder van de politie Den Haag tegenover De Telegraaf. „Er zijn vier personen aangehouden: twee mannen en twee vrouwen. Ze hadden een megafoon bij zich waar ze doorheen riepen, maar er was geen demonstratie aangekondigd. De gemeente heeft nog de mogelijkheid geboden om op het grote plein te gaan staan, maar daar is geen gehoor aan gegeven.”

’DDR leeft’

Op Twitter reageerden sympathisanten van de Gele Hesjes-beweging woedend op de beelden. ’Dictatuur’, ’machtsmisbruik’ en ’#deDDRleeft’, is slechts een greep uit de reacties. De video, gedeeld door Gele Hesjes NL, is in een paar uur meer dan tienduizend keer bekeken. Honderden gebruikers delen de beelden.

Kamerdebat aangevraagd

50PLUS fractievoorzitter Henk Krol heeft dinsdagavond via Twitter laten weten een debat te hebben aangevraagd en zei: „Als dit waar is, slaan we door.”