Nieuws/Buitenland
3001397
Buitenland

Australische minister naar Thailand

VN vragen Australië asiel voor gevluchte Saoedische

Rahaf Mohammed al-Qunun verlaat het vliegveld in Bangkok

Rahaf Mohammed al-Qunun verlaat het vliegveld in Bangkok

SYDNEY - De 18-jarige Saoedische vrouw in Bangkok, die op de vlucht is voor haar familie, is erkend als vluchteling. De Australische regering meldt door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR te zijn gevraagd om hervestiging van Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun in overweging te nemen. Dit betekent dat de Saoedische volgens de VN in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, reist morgen af naar Thailand voor een bezoek dat al eerder was gepland.

Rahaf Mohammed al-Qunun verlaat het vliegveld in Bangkok

Rahaf Mohammed al-Qunun verlaat het vliegveld in Bangkok

De jonge vrouw is gevlucht voor haar familie, die haar „fysiek, psychisch en verbaal” zou mishandelen. Ze vreest zelfs te worden omgebracht als ze terug naar huis wordt gestuurd, omdat ze de islam heeft afgezworen.

De zaak van de vrouw krijgt internationaal veel aandacht. Ze strandde afgelopen weekend in Bangkok. De Thaise autoriteiten wilden haar terugsturen, waarop ze zich opsloot op haar hotelkamer en een noodkreet verstuurde via sociale media.

Haar vader en broer zijn inmiddels naar Thailand afgereisd om haar terug te halen. Intussen heeft vluchtelingenorganisatie UNHCR Australië verzocht haar op te nemen. De Australische autoriteiten lieten woensdag weten dat een verzoek van die strekking is binnengekomen.

Afvalligheid is in Saoedi-Arabië strafbaar. Wie ervoor wordt vervolgd, kan zelfs de doodstraf krijgen.

In een korte verklaring laat het Australische ministerie van binnenlandse zaken weten het hervestigingsverzoek „op de gebruikelijke wijze te behandelen. De regering zal verder geen commentaar geven.” De VN-vluchtelingenorganisatie wil op dit moment ook nog geen commentaar geven.