Nieuws/Binnenland
300217019
Binnenland

Catalaanse betogers hebben luchthaven verlaten

Vluchten van en naar Barcelona weer op schema

Catalanen protesteerden op het vliegveld van Barcelona.

Catalanen protesteerden op het vliegveld van Barcelona.

SCHIPHOL - Alle vluchten naar en van Barcelona gaan weer op schema. Dat zegt een woordvoerder van Schiphol. De Catalaanse betogers hebben de luchthaven verlaten.

Catalanen protesteerden op het vliegveld van Barcelona.

Catalanen protesteerden op het vliegveld van Barcelona.

„Zojuist aangekomen op het vliegveld van Barcelona. Lekker rustig. Wel veel uitgangen afgesloten en nog veel politie op straat. Er zijn nu geen protesten”, zegt de Nederlandse reiziger Richard Blees.

Er gaan dinsdag een tiental vluchten van Schiphol naar Barcelona, met name van Transavia, KLM en Vueling. Terug komen evenveel vluchten aan. Alles vliegt volgens planning, hoewel de situatie in Barcelona onrustig blijft. De Catalaanse demonstraties in de stad gaan naar verwachting dinsdagmiddag door, maar onduidelijk is wat de impact zal zijn.

Referendum

„Als inwoner van Barcelona heb ik het zogenaamd illegale referendum van de Catalanen zelf meegemaakt. Het is belachelijk hoe hard toen werd opgetreden door de politie. Ik begrijp dus dat er felle protesten zijn tegen het veroordelen van politici met straffen van 9 tot 13 jaar, hoger dan wanneer je mensen afslacht”, reageert Paul Kramer Freher.

Dat er meer geweld is door de betogers komt volgens hem vooral doordat er veel meer jongeren deelnemen die minder hun hoofd gebruiken. „Daar weet Nederland ook alles van. Het is nu rustig, alle vluchten gaan door. Ik ga nu naar de luchthaven om mijn vrouw af te halen.”

Constance de Koning woont een medisch congres bij in Barcelona. Ze moet dinsdag terugvliegen naar huis. „Ik begrijp de emoties van de Catalanen op zich wel, omdat de uitgedeelde straffen pittig zijn, maar op deze harde manier verlies je wel sympathie. Zo blijven toeristen en zakenmensen weg uit Barcelona. Ik wil ook mijn werk kunnen doen.”

Een Nederlands gezin stond maandag vanaf 15 uur vast op het vliegveld, zonder enige informatie of hulp. „Uiteindelijk zijn we met onze twee kinderen maar naar een andere terminal gelopen, daar deden we anderhalf uur over. Daar nog eens anderhalf uur gewacht op de trein die stampvol zat naar het centrum. Vreselijk. We vrezen ook voor onze terugvlucht. Pas rond middernacht aangekomen in ons hotel. Kinderen kapot en vakantiegevoel weg.”

Volgens Transavia is er dinsdagochtend een vlucht uit Barcelona op de terugweg met de geboekte passagiers. „Wij hebben wat minder hinder, omdat we vanaf terminal 2 vliegen en daar waren minder betogers. Op snelwegen zaten mensen maandag wel vast”, aldus een woordvoerster.