Nieuws/Binnenland
30026
Binnenland

Koning keert zich tegen boosheid

WASSENAAR - Krachtiger dan voorgaande jaren richtte koning Willem-Alexander zich tijdens zijn Kersttoespraak op de tegenstellingen in de samenleving. ,,Boosheid kan geen eindstation zijn”, verzekerde hij, nadat hij het geweld in Syrië, de vluchtelingenstroom en de recente aanslag in Berlijn aanhaalde.

Verschillende bevolkingsgroepen staan steeds extremer tegenover elkaar: ,,Een open gesprek is vaak onmogelijk”, constateerde de koning. ,,Kunnen we samen nog problemen vreedzaam oplossen?” De Kersttoespraak wordt gezien als de meest persoonlijke boodschap die de koning afgeeft.

Staand in zijn woonkamer van de Eikenhorst in Wassenaar wond hij er geen doekjes om. ,,Het geweld kan vaak dichtbij komen.” Hij bekende: ,,Ik heb geworsteld met deze Kersttoespraak.” Want hoe kan in deze tijd de kerstboodschap van vrede en naastenliefde worden benoemd? ,,We zouden ons zo graag geborgen weten. Maar er is zoveel dat ons ongerust maakt. Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden.”

Die was religieuzer getint was dan ooit tevoren. ,,Christus, de zoon van God, wordt geboren in een stal”, begon hij. Hij sprak over de kribbe, over engelen en hij besloot, net als andere jaren, met een ,,Gezegend Kerstfeest.” Meer dan ooit richtte hij zich op de christelijke waarden van onderling begrip en acceptatie, in de overtuiging dat iedereen even waardevol is: ,,Zo willen we hier samenleven: als vrije en gelijkwaardige mensen.”

Vorig jaar was de koning nog gematigder over de angst om onze vrijheid te verliezen. Niet alleen na de terreuraanslagen in Parijs, maar ook door de komst van vluchtelingen: ,,We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid.”

,,Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies”, zei de koning nog met een knipoog in 2014. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat iedereen elkaar accepteert, ongeacht welke achtergrond als geloof en geaardheid dan ook. Ook toen benoemde hij de stroom nieuwkomers die de gemoederen in ons land verhitte.

Al in zijn eerste Kersttoespraak waren relaties met anderen de rode draad, zoals ook koningin Beatrix vaak sprak over betrokkenheid bij elkaar. Koning Willem-Alexander nam zijn tv-toespraak al eerder op, omdat hij nu met koningin Máxima en hun dochters vakantie viert in Argentinië.