Nieuws/Binnenland
3003639
Binnenland

Schade zelfs nog groter dan vorig jaar

Jongeren krijgen 6 mille beloning na vandalisme

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

WIJK BIJ DUURSTEDE - Jongeren in Wijk bij Duurstede hebben tijdens de afgelopen jaarwisseling meer vernield dan in het jaar daarvoor. Toch worden ze rijkelijk beloond met een bonus van bijna zes mille wegens ‘goed gedrag’. Hoewel verkeersborden, prullenbakken en zelfs een AED-kast werden opgeblazen, viel het volgens de gemeente allemaal weer reuze mee.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

De teller van de vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen komt dit jaar uit op ‘slechts’ 3.177 euro. Dit bedrag wordt van de gereserveerde 9.000 euro afgetrokken. De vuurwerkbonus van 5.823 euro is bestemd voor jongerenfaciliteiten.

In 2018 kwam de totale vuurwerkschade uit op 2.560 euro. Ruim zeshonderd euro minder dan nu het geval is. Er mocht toen 8.440 euro verdeeld worden. Wethouder Hans Marchal wilde de lat dit jaar hoger leggen, door minder budget beschikbaar te stellen.

’Aanpak werkt’

Hoewel het zwart op wit staat dat de jongeren zich slechter hebben gedragen dan vorig jaar, deed de gemeente vanmiddag alsnog een lyrisch persbericht uitgaan. De vuurwerkschade viel weer mee, zo staat geschreven. ‘Dat deze aanpak werkt, blijkt wel’, voegt wethouder Marchal daaraan toe. De brandweer hoefde geen enkele keer in actie te komen en ook de politie rukte amper uit.

Toch kunnen Marchal en jongerenwerker Eno Middelham er niet omheen dat er een dure AED-kast werd opgeblazen. Deze is niet van de gemeente, maar van Stichting AED Hartstikke Nodig. Om de boel te sussen hebben de jongeren aangeboden om 700 euro te vergoeden uit de bonuspot.