Nieuws/Buitenland
300792
Buitenland

Witte Huis: Trump veroordeelt blanke racisten

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - Het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump ,,alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat'' veroordeelde toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op ,,blanke racisten, Ku Klux Klan, neonazi's en alle extremistische groeperingen''.

Donald Trump

Donald Trump

Trump kreeg de nodige kritiek over zich heen omdat hij die niet bij naam noemde in zijn reactie. Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade zondag te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. ,,Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen.''

In Charlottesville (Virginia) reed een automobilist zaterdag in op een menigte die protesteerde tegen de aanwezigheid en actie van rechtsextremisten in de stad. Daardoor vielen een dode en negentien gewonden. Volgens de media is de chauffeur opgepakt. Onduidelijk is of hij met opzet de tegendemonstratie aanviel.

Burgemeester van Charlottesville Mike Signer, criticus van het eerste uur, gaf zondag op tv Trump de schuld van de excessen. ,,Kijk naar de campagne die hij in 2016 voerde. Er zijn maar een paar woorden die niet vaak genoeg kunnen worden herhaald: binnenlands terrorisme en blank racisme. Dat is precies wat we dit weekeinde te zien hebben gekregen'', aldus de Democraat bij CNN. Hij beschuldigde Trump ervan rechtsextremisten als een magneet te hebben aangetrokken in plaats van hen krachtig af te stoten.

ZIE OOK: Doden en gewonden bij betoging Charlottesville

Nationalisten, 'alt-right' en neonazi's verzamelden zich vrijdag al in Charlottesville om bezwaar te maken tegen het weghalen van het standbeeld van generaal Robert E. Lee, de militair leider van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog. De verdedigers van de blanke superioriteitsgedachte riepen leuzen tegen onder anderen joden, homo's en immigranten. Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties met tegenstanders. Die resulteerden in nog vijftien gewonden.