Nieuws/Binnenland
3008916
Binnenland

’We hadden een afspraak’

Halsema verbaasd over slopen op ADM-terrein

Het ADM-terrein waar 21 jaar geleden krakers gingen wonen.

Het ADM-terrein waar 21 jaar geleden krakers gingen wonen.

AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is verbaasd dat de eigenaar van het ADM-terrein direct na de ontruiming is begonnen met slopen en het kapotmaken van achtergebleven bezittingen. „We hadden een afspraak dat bewoners tot en met vrijdag de gelegenheid hadden om hun boeltje alsnog te pakken”, zei ze in een debat met de gemeenteraad.

Het ADM-terrein waar 21 jaar geleden krakers gingen wonen.

Het ADM-terrein waar 21 jaar geleden krakers gingen wonen.

De eigenaar, Chidda Vastgoed, is volgens Halsema desondanks maandagnacht meteen gaan huishouden op het terrein. „Dat is erg jammer en we hebben ons hierover erg verbaasd.” De burgemeester benadrukte dat, afgezien van de afspraak over het kunnen ophalen van de spullen, het niet is toegestaan andermans spullen te verwoesten. „Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dat nodig was.”

Het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied werd 21 jaar geleden gekraakt. De Raad van State bepaalde vorig jaar al dat de ongeveer 130 bewoners weg moesten van het 45 hectare grote terrein. Ze hadden tot eerste kerstdag de tijd om te vertrekken, maar niet iedereen deed dat. Maandag werd de culturele vrijplaats ontruimd. Elf personen die niet uit zichzelf wilden weggaan, werden aangehouden.

Volgens Halsema is de ontruiming rustig verlopen en zijn er geen strafbare feiten geconstateerd. Over wie er uiteindelijk opdraait voor de kosten van het opruimen van het terrein, kon de burgemeester nog niets zeggen. Chidda Vastgoed liet eerder deze week weten dat er tonnen afval ligt en dat het bedrijf hiervoor de gemeente aansprakelijk stelt.