Nieuws/Binnenland
3010101
Binnenland

NS: Job Cohen voorzitter vergoedingscommissie WO II

UTRECHT - Voormalig PvdA-leider, staatssecretaris en burgemeester van Amsterdam Job Cohen wordt voorzitter van de commissie die onderzoekt hoe de Nederlandse Spoorwegen schadevergoedingen kan betalen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet. Het gaat niet alleen om Joden, maar ook om bijvoorbeeld Roma en Sinti.

Cohen denkt zeker een half jaar, maar mogelijk een jaar of langer nodig te hebben voor de klus. De commissie, die voluit Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS heet, bestaat naast Cohen uit juriste en mensenrechtenactiviste Lilian Gonçalves, historica Ellen van der Waerden en advocaat Eva van Ingen die optreedt als secretaris van de commissie.

De WOII-commissie NS opent binnenkort een contact- en informatiepunt. „Wie denkt in aanmerking te komen voor een schadevergoeding kan zich daar vanaf dat moment melden”, aldus een woordvoerder van NS.

„De opdracht van de commissie is om op morele gronden over te gaan tot individuele tegemoetkoming aan een nader vast te stellen groep overlevenden en directe nabestaanden.” NS maakte eind november vorig jaar bekend individuele schadevergoedingen te gaan betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. NS-president-directeur Roger van Boxtel sprak daarover enkele keren met oud-fysiotherapeut van Ajax Salo Muller (82). Diens ouders werden door NS naar doorgangskamp Westerbork vervoerd.

’Gezag’

„Wij zijn blij dat we onafhankelijke commissieleden hebben gevonden met veel gezag en bestuurlijke ervaring die ook direct van start gaan”, aldus Van Boxtel donderdagavond. „Ik heb er het volste vertrouwen in dat deze commissie het pad dat Salo Muller en NS zijn ingeslagen goed gaat aflopen en dat zij het evenwicht vindt tussen de gewenste snelheid en noodzakelijke zorgvuldigheid.”

Met de transporten van Joden in de oorlog zou de NS omgerekend zo’n tweeënhalf miljoen euro hebben verdiend. Geld dat door de Duitse bezetter netjes werd betaald.

NS beschouwt de Tweede Wereldoorlog daarom als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf. In september 2005 bood NS al excuses aan voor zijn rol tijdens de bezetting.