Nieuws/Binnenland

Politici kraken uitzetting zonder kinderen

AS Media

AMERSFOORT - In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd nadat een moeder van de in Nederland opgegroeide kinderen Howick en Lili naar Armenië is uitgezet. SP-fractieleider Emile Roemer spreekt van „de grens van onmenselijkheid.” Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vindt de uitzetting „afschuwelijk” en betitelt het huidige kinderpardon als „een wassen neus.” Ook D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers, die met VVD en CDA onderhandelen over een nieuw kabinet, „kunnen zich goed voorstellen dat heel veel mensen zich zorgen maken.”

AS Media

Ook Defence for Children noemt de uitzetting afschuwelijk. „Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn.”

D66 en ChristenUnie willen dat gezinnen als dat van Howick en Lili niet langer zo streng worden gehouden aan de eis dat ze aan terugkeer naar hun land van herkomst meewerken als de afgelopen jaren gebeurde. Door dat strenge beleid mochten maar heel weinig in Nederland opgegroeide kinderen van asielzoekers hier blijven.

LEES OOK: Dijkhoff verdedigt uitzetting Howick en Lili

CDA en VVD voelen niets voor versoepeling. Waarschijnlijk om de twee beoogde coalitiepartners niet in de gordijnen te jagen hielden Pechtold en Segers zich maandag zo veel mogelijk op de vlakte. Ze willen het beleid veranderen, maar „daarover praten we binnen.”

Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick (12) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actiegevoerd tegen de uitzetting van de twee kinderen en hun moeder. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel. De moeder is nu via Parijs onderweg naar Armenië.

Howick en Lili zijn nog in Nederland. Het is niet bekend waar de kinderen zijn. „Ook wij weten het niet. Ze zitten op een logeeradres, maar niemand in de directe omgeving weet waar ze zijn”, aldus een woordvoerster van Defence for Childeren. Als het lukt om contact met de kinderen te krijgen, willen juristen van de organisatie gaan bekijken hoe ze de jongen het meisje en hun moeder kunnen helpen. „Dat is nu onze prioriteit. De kinderen moeten de steun krijgen die ze nodig hebben.”

De moeder zal in Armenië worden opgevangen door mensen van een kerk.

Lees meer over