Nieuws/Binnenland
301223512
Binnenland

Live | Irritatie in Kamer over lekken naam Hamer als nieuwe informateur

Den Haag - Het stoort een deel van de oppositie van de Tweede Kamer dat de naam van de volgende informateur, Mariëtte Hamer, al voor het debat over het vervolg van de formatie is gelekt. VVD en D66 willen Hamer naar voren schuiven als opvolger van informateur Herman Tjeenk Willink.

VVD-leider Mark Rutte kondigt aan het begin van het debat al aan dat D66-collega Sigrid Kaag samen met hem een motie in gaat dienen met het voorstel voor een nieuwe informateur en een opdracht. Dat de naam van Hamer al uitlekte wekt de toorn van JA21-leider Joost Eerdmans en PVV-leider Geert Wilders.

„Alle spanning is al uit het debat, alles is al bekokstoofd”, foetert Wilders. „Het feest gaat gewoon door: met meneer Rutte en mevrouw Kaag. „Dan staan we hier toch totaal voor aap.” Eerdmans vindt het ’oude politiek’ van VVD en D66: „Is het niet wat ongepast dat u niet de hele Kamer meeneemt in dat proces?”

Volgens Rutte is dat ’totale onzin’. De motie is alleen van VVD en D66, het is aan andere partijen om daar een meerderheid van te maken. „Het kan nog steeds eindigen in kabinet-Wilders 1”, beweert de VVD-leider. „Er staat niet in de motie dat het moet eindigen in een kabinet-Rutte 4.”

In de motie staat wel dat de opdracht voor de voormalige PvdA-fractieleider Hamer om ’herstel- en transitiebeleid’ te maken voor de coronacrisis in samenhang met ’veel langer bestaande problemen in economie en samenleving’. Ook wordt Hamer, nu voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, gevraagd om de belangrijkste grote thema’s voor een ’regeerakkoord op hoofdlijnen’ op een rijtje te zetten en partijen te zoeken die in de volgende fase met elkaar aan tafel gaan.

Hamer moet de opvolger van Tjeenk Willink worden, die twee weken geleden zijn eindverslag inleverde en daar woensdag vragen uit de Kamer over zal beantwoorden. Maar meer interesse zal er zijn voor Rutte, die sinds de verkiezingen door ’verkennersgate’ rap het vertrouwen van een flink deel van de Kamer verloor.

Verslaggever Elif Isitman doet live verslag via Twitter

De liberaal zegde toe met ’radicale ideeën’ over een nieuwe bestuurscultuur te komen en lichtte die maandag in Nieuwsuur toe. Maar het maakte nog weinig indruk op potentiële regeringspartijen als D66, PvdA en GL. „De trailer was beter dan de film”, schertste Kaag dinsdag al. PvdA’er Lilianne Ploumen vond Ruttes ideeën ’onder de maat’. Wilders zegt in het debat woensdag dat Rutte zelf het probleem is: „U bent de grote roze olifant in de kamer, die u niet ziet omdat u hem zelf bent.”

Ondanks de kritiek van Kaag lijken VVD en D66 elkaar weer te hebben gevonden, ook omdat Rutte en Kaag onlangs samen lunchten op het Catshuis. „Is dat die nieuwe politiek van u”, vraagt Wilders. Denk-leider Farid Azarkan vindt dat Kaag ’op schoot zit’ bij Rutte. Die opmerking vindt Kaag ’seksistisch’.

CDA-voorman Hoekstra heeft het over een tweede kans. „Het formatieproces is niet met de snelheid van het licht gegaan, maar de winnaars van de verkiezingen zijn opnieuw aan zet. We hebben de verantwoordelijkheid om de problemen aan te pakken, en niet alleen met onszelf bezig te zijn.”

De SP, de PvdA en GL zien nog niet dat Rutte het echt over een andere boeg wil gooien. PvdA-fractieleider Ploumen zegt nog altijd geen vertrouwen te hebben in de VVD-leider. Zij wil zich niet blindstaren op een nieuwe bestuurscultuur of een dun regeerakkoord. „Praten over een nieuwe bestuurscultuur heeft alleen zin als het zich vertaalt in oprechte zorgen over mensen.” Ook GL-voorman Klaver is niet anders gaan denken over Rutte. „Zal Mark Rutte een ander mens worden? Ik denk het niet.”