Nieuws/Binnenland
3013296
Binnenland

Premier Rutte: ’Ik zou raddraaiers het liefst zelf in elkaar slaan’

DEN HAAG - Premier Mark Rutte zou raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners belagen „het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan.” De aanpak van het kabinet van wangedrag rond de jaarwisseling heeft in ieder geval onvoldoende gewerkt, geeft hij toe.

Rutte vindt het „frustrerend” dat de samenleving er niet in slaagt om mensen te weerhouden van zulk wangedrag en zijn „handen jeuken” om voor eigen rechter te spelen. Maar dat kan natuurlijk niet, beseft hij. Het is volgens hem uitermate lastig om een aanpak te vinden die werkt.

Aan een landelijk vuurwerkverbod, waarvoor onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de politie, de gemeenten en regeringspartij ChristenUnie pleiten, wil hij nog niet. Eerst moet het kabinet de jaarwisseling bespreken met alle betrokkenen, vindt hij.

CDA-fractieleider Buma vindt dat Rutte de indruk wekt dat mensen er zelf op los kunnen slaan. ,,Als premier van Nederland moet Rutte ervoor zorgen dat hulpverleners worden beschermd.’’ PvdA-Kamerlid Kuiken noemt de uitspraken van Rutte ’totaal niet stoer’. ,,Hij gooit er nog wat geweld bovenop, dat klinkt niet wijs. Politieagenten hebben helemaal niets aan deze popiejopie-praatjes, ik stoor mij er mateloos aan.’’ SP-Kamerlid Van Raak noemt de spierballentaal van de premier ’bijzonder opmerkelijk’. Ook PVV-leider Wilders reageert op de uitspraak van Rutte, dat hij raddraaiers het liefst persoonlijk in elkaar zou slaan. ,,Met zijn handtasje zeker.’’

’Kan gewoon echt niet’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat de komende maanden nog eens met alle betrokkenen kijken wat ze kunnen doen om het toenemende wangedrag met oud en nieuw te stoppen. Zoals het nu gaat in de nieuwjaarsnacht, „dat kan gewoon echt niet”, herhaalt hij.

Het aantal incidenten rond de jaarwisseling nam opnieuw toe, met zo’n 10 procent. Politieagenten werden vaker bestookt met zwaar vuurwerk of kregen te maken met ander geweld. In totaal werden er door de politie 8943 incidenten geregistreerd. Vorig jaar waren dat er nog 8125.

Geen verbod

Toch wil Grapperhaus knalvuurwerk en vuurpijlen vooralsnog niet verbieden. Hij ziet meer heil in een meldplicht voor raddraaiers. De burgemeester kan wie zich met de jaarwisseling misdraagt, opdragen zich bij de volgende editie bij de politie te melden. De politie zou graag zien dat burgemeesters die bevoegdheid vaker gebruiken. Grapperhaus zal de mogelijkheid aan de orde stellen in het overleg met de burgemeesters.