Nieuws/Binnenland
3015128
Binnenland

Dijkhoff jaagt links in de gordijnen

Lodewijk Asscher en Rob Jetten.

Lodewijk Asscher en Rob Jetten.

Den Haag - Het afwijzen door de VVD van het klimaatakkoord heeft vooral de linkse partijen in de Tweede Kamer in de gordijnen gejaagd, niet in de laatste plaats coalitiepartner D66.

Lodewijk Asscher en Rob Jetten.

Lodewijk Asscher en Rob Jetten.

Fractieleider Rob Jetten, warm pleitbezorger van de klimaatplannen, wijst zijn coalitiepartner van de VVD klaas Dijkhoff op afspraken: „De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen”, schrijft hij op Twitter. „Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord.”

ChristenUnie-leider Segers benadrukt eveneens dat de VVD de afspraken over het klimaatbeleid moet nakomen. „Ik gun collega Dijkhoff zijn oneliner in De Telegraaf, maar we kunnen een gemaakte afspraak niet breken.”

Klaas Dijkhoff voelt zich als fractieleider van de VVD echter in het geheel niet gebonden aan het klimaatakkoord, zo zet hij uiteen in een interview met De Telegraaf. „Ik heb geen akkoord! Er hebben mensen een akkoord met zichzelf gesloten en dat hebben ze aan de politiek overhandigd.” Volgens hem zijn ’gewone mensen’ te weinig gehoord aan de zogenoemde klimaattafels, die bestierd wordt door ’drammers’, waaronder hij ook coalitiepartner Jetten schaart.

Binnen de coalitie trappen VVD en CDA op de rem als het gaat om het klimaatbeleid. Buma vindt dat „een ambitieus klimaatbeleid alleen te voeren is als het voor iedereen haalbaar en betaalbaar is.”

PVV-leider Geert Wilders juicht de opstelling van Dijkhoff toe. „De VVD gaat nu ook klimaatdrammers in elkaar slaan”, zegt hij met een verwijzing naar de uitspraak van premier Rutte over mensen die geweld plegen tegen hulpverleners. „Einde klimaatakkoord is einde kabinet. Dat zou geweldig zijn. Maar niemand gelooft de VVD nog.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver ziet tweespalt binnen de VVD: „Rutte, Nijpels en Wiebes sloten het klimaatakkoord, ook Dijkhoff zat aan tafel. Deze strijd is nog niet gestreden. 2019 wordt het jaar van het klimaat: de grote industrie moet gaan betalen. Dat is onze inzet voor de verkiezingen.”

’Niet jouw klimaatakkoord?!’

Lodewijk Asscher, leider van de PvdA, is ronduit verontwaardigd. „Dus je laat VVD minister plus premier een jaar praten, onderhandelt in ’cockpit’ over resultaat. Maar ’t is niet jouw klimaatakkoord?! Wat doe je daar dan? Wat een aanfluiting! Nederland verdient een kabinet dat de opwarming tegengaat en vervuilers laat betalen. Ga aan de slag of ga uit de weg!”

50Plus-leider Henk Krol kan het niet laten te wrikken in de onenigheid binnen de coalitie: „In navolging van 50Plus geeft nu ook de VVD geen steun aan het klimaatakkoord, terwijl ze door vóór de klimaatwet te stemmen, zich niet schaarden in het kamp van de klimaatontkenners. Beter voor de burgers én de aarde!” Bij Forum voor Democratie wordt het verzet van de VVD tegen het klimaatakkoord ’verkiezingsretoriek’ genoemd.

De SP is tegen het klimaatakkoord. Maar partijleider Lilian Marijnissen noemt de woorden van Dijkhoff verkiezingspraat.

’Neppe tranen’

„Deze tranen van Dijkhof zijn nep. Door VVD beleid is de energierekening van mensen torenhoog geworden. Het Klimaatakkoord is een VVD akkoord. Er zaten VVD’ers aan tafel en een VVD’er had de leiding. Is dit een verkiezingsstunt of wil de VVD echt iets doen?”