Nieuws/Buitenland
3016440
Buitenland

Corbyn: snel motie van wantrouwen tegen May

May en Corbyn: motie van wantrouwen?

May en Corbyn: motie van wantrouwen?

LONDEN - De Britse oppositiepartij Labour zal ,,snel'' een motie van wantrouwen indienen tegen de regering van premier Theresa May. Partijleider Jeremy Corbyn heeft dat zondag gezegd tegen de BBC. De krant The Guardian had eerder gezegd dat Labour de motie indient wanneer May de stemming over haar brexitdeal dinsdag verliest. Het Lagerhuis zou dan woensdag waarschijnlijk over de motie stemmen.

May en Corbyn: motie van wantrouwen?

May en Corbyn: motie van wantrouwen?

Volgens Corbyn zou het rampzalig zijn als het land de EU verlaat zonder brexitdeal. Hij wil meer tijd voor onderhandelingen.

Labour zou alle parlementsleden opdracht hebben gegeven om dinsdag aanwezig te zijn bij de brexitstemming. Ook mensen die ziek zijn, worden opgetrommeld. Ze moeten daarna ook klaarstaan voor de motie. Labourleider Jeremy Corbyn zelf staat ook onder druk. Een deel van de partij wil dat er een nieuw referendum over de brexit komt.

Voor de motie van wantrouwen heeft Labour de steun nodig van andere partijen, waaronder de Noord-Ierse DUP. Die geeft gedoogsteun aan May. Als de motie wordt aangenomen, heeft de Conservatieve partij van May twee weken de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als dat niet lukt, komen er nieuwe verkiezingen.