Nieuws/Buitenland
3016577
Buitenland

Israël: laatste smokkeltunnel Hezbollah 55 meter onder de grond

JERUZALEM - Israël is gestopt met het zoeken naar smokkeltunnels van de militante Libanese beweging Hezbollah. Op zaterdag is de laatste tunnel gevonden, ongeveer 55 meter onder de grond. Die begon in Libanon, ongeveer 800 meter voor de grens, en eindigde enkele tientallen meters na de grens in Israël. Eerder waren vijf andere tunnels ontdekt. „Volgens onze inschattingen zijn er geen tunnels naar Israël meer”, zei een Israëlische legerwoordvoerder. Volgens hem zijn alle gevonden tunnels al verwoest of worden die nog verwoest.

Israël zegt dat Hezbollah jarenlang in het diepste geheim aan de tunnels heeft gewerkt. Daarmee zou de beweging honderden strijders de grens over hebben willen smokkelen. Die moesten dorpen en militaire complexen in het noorden van Israël aanvallen als er ooit oorlog zou uitbreken, aldus Israël. Begin december had Israël de operatie tegen de tunnels aangekondigd.

De VN-missie aan de grens van Israël en Libanon heeft het bestaan van tunnels bevestigd. Dat is volgens de missie in strijd met een VN-resolutie die in 2006 een einde maakte aan de laatste gevechten tussen Israël en Hezbollah.