Nieuws/Binnenland
3017729
Binnenland

’Onderzoek naar misstanden in nagelsalons’

Amsterdam - Er moet onderzoek gedaan worden naar nagelsalons in Nederland, omdat er te veel zorgwekkende signalen zijn over misstanden. In Nederland zou nauwelijks sprake zijn van toezicht op de snelgroeiende nagelmarkt.

Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, tegen de NOS in reactie op een verhaal van NOS op 3 over misstanden in de nagelbranche.

Uit onderzoek blijkt dat nagelsalons veelal als dekmantel worden gebruikt om geld wit te wassen. In de salons zouden veel illegalen werkzaam zijn en bovendien zou er geregeld sprake zijn van uitbuiting.

„We kunnen wel stellen dat bij nagelsalons sprake is van een hoog risico op misstanden. Toch wordt er naar aanleiding van deze signalen nog te weinig actief onderzocht en te weinig samengewerkt”, zegt Bolhaar. Bolhaar wil dat inspectie, gemeenten en politie een actievere houding aannemen, omdat reageren op meldingen niet werkt bij vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel en arbeidsuitbuiting.