Nieuws/Binnenland
3018177
Binnenland

Dino Soerel wil getuigen tegen Willem Holleeder

Willem Holleeder in de rechtszaal. Dino Soerel (inzet).

Willem Holleeder in de rechtszaal. Dino Soerel (inzet).

Dino Soerel, tot levenslang veroordeeld in het liquidatieproces Passage, wil getuigen in het strafproces tegen Willem Holleeder. Volgens Soerel heeft Holleeder ,,leugenachtig en belastend” over hem verklaard.

Willem Holleeder in de rechtszaal. Dino Soerel (inzet).

Willem Holleeder in de rechtszaal. Dino Soerel (inzet).

Hij biedt aan ,,om duidelijkheid te scheppen”, zo maken zijn advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra vandaag bekend. Het is de zoveelste onverwachte ontwikkeling in het strafproces tegen Holleeder, die terechtstaat voor het mede opdracht geven van vijf liquidaties, onder anderen op zijn zwager Cor van Hout.

De volgens Soerel ,,leugenachtige” uitspraken doet Holleeder in een brief aan, en een telefoongesprek met Peter R. de Vries. Daarover ontstond vorige week al commotie. De Vries leverde na de kerstdagen onverwacht een opname in bij het Openbaar Ministerie van een uur durend telefoongesprek dat hij voerde met Holleeder. Het gesprek vond plaats toen Holleeder een gevangenisstraf uitzat voor de afpersing van Willem Endstra.

Holleeder vertelde De Vries over het driemanschap dat hij vormde met Stanley Hillis en Dino Soerel. Zij zouden gedrieën de leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie die onder meer tot doel had om liquidaties te plegen. Tijdens zijn strafzaak heeft Holleeder altijd ontkend dat hij samenwerkte met Hillis en Soerel. Hij kende ze wel, verklaarde Holleeder, maar deed geen zaken met hen. Dat hij een leidende rol had binnen de criminele organisatie heeft hij steeds ontkend.

Wat hij zegt in de gespreksopname met De Vries staat haaks op zijn verklaringen in zijn strafzaak, en vormt een ondersteuning van de verklaringen van zijn zus Astrid. Holleeder liet De Vries beloven de gespreksopname alleen publiek te maken als hij op een onnatuurlijke manier zou komen te overlijden. Hij vreesde daarvoor omdat hij zei onder druk te zijn gezet door advocate Bénédicte Ficq om in het voordeel van Dino Soerel te getuigen. Dat weigerde hij. Ficq heeft altijd ontkend Holleeder onder druk te hebben gezet.

Maandag wordt De Vries als getuige gehoord over het telefoongesprek, dat plaatshad via de beveiligde advocatentelefoon van Holleeders toenmalig advocaat Stijn Franken.

Ook Soerel wil nu worden gehoord als getuige. Volgens Meijering en Flokstra zijn de verklaringen van Holleeder uiterst belastend voor Soerel, en om die reden relevant. Soerel werd in hoger beroep veroordeeld tot levenslang, maar er loopt nog een cassatieprocedure bij de Hoge Raad. Bovendien loopt er een nieuwe strafzaak tegen Soerel wegens deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk moord en betrokkenheid bij de moord op Willem Endstra.

Vastgoedhandelaar Endstra werd in 2004 geliquideerd. Hij stond bekend als de bankier van de onderwereld. Volgens Holleeder joeg hij de hele onderwereld tegen zich in het harnas door geld van criminelen aan te nemen om te investeren, maar nooit terug te betalen. Tegenover de politie noemde Endstra vlak voor zijn dood de naam van Soerel als lid van een driemanschap dat hem afperste. Soerel zegt dat Endstra dat deed omdat Holleeder zijn naam misbruikte.

Volgens zijn advocaten is Soerel nooit gevraagd naar de aantekeningen en brieven van Holleeder. Tijdens het laatste verhoor in december bleek de recherche volgens Meijering en Flokstra niet geïnteresseerd in wat Soerel over de kwestie te vertellen had.