Nieuws/Buitenland
3018407
Buitenland

Neergestoken burgemeester Polen overleden in ziekenhuis

De man, met het mes nog in de hand, werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden.

De man, met het mes nog in de hand, werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden.

GDANSK - De burgemeester van de Poolse stad Gdansk Pawel Adamowicz (53) die zondagavond ernstig gewond raakte toen een man op hem instak tijdens een benefietavond is overleden. Dat meldt het ziekenhuis.

De man, met het mes nog in de hand, werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden.

De man, met het mes nog in de hand, werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden.

Dat Adamowicz er ernstig aan toe was, was al duidelijk. Hij werd na de steekpartij direct in zorgwekkende toestand opgenomen in een ziekenhuis. Daar is nog een vijf uur durende spoedoperatie uitgevoerd, maar dat mocht niet baten. De 53-jarige burgervader overleed maandag aan de steekwonden in zijn buik en hart, meldt het ziekenhuis volgens de NOS.

De aanvaller stormde volgens Poolse media het podium op en viel de burgemeester met een mes aan. Dat gebeurde tijdens het grootste liefdadigheidsevenement van het land. Honderden mensen zagen de steekpartij gebeuren.

’Onschuldig in gevangenis’

Volgens getuigen schreeuwde de man dat hij onschuldig in de gevangenis had gezeten tijdens de vorige regering, die werd geleid door Adamowicz’ voormalige partij. De man werd op het podium overmeesterd en aangehouden. Hij is een 27-jarige inwoner van Gdansk met een strafblad, die zich met een perspas toegang verschafte tot de bijeenkomst.

Lees verder onder de foto

Pawel Adamowicz kort voordat hij werd neergestoken.

Pawel Adamowicz kort voordat hij werd neergestoken.

’Barbaars’

President Andrzej Duda liet in eerste instantie weten dat Adamowicz met succes was gereanimeerd. „Er is hoop, maar zijn toestand is nog steeds erg zorgelijk”, schreef de president op Twitter. Later op de dag moest hij melden dat de burgemeester was overleden. Zijn ’medeleven en gebed’ gaan uit naar de nabestaanden.

Politici reageren met afschuw op de steekpartij. De aanval „verdient de hoogste veroordeling”, zegt premier Mateusz Morawiecki. Minister Brudzinski spreekt van een barbaarse daad.

’Kapot’

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, liet weten „kapot” te zijn van het overlijden van de burgemeester. „Zulk zinloos geweld. Mijn gedachten en gebeden zijn bij zijn geliefden en vrienden”, twitterde hij. „Gdansk, Polen en Europa zullen hem missen.”

„Moge hij rusten in vrede”, twitterde Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, over zijn „goede vriend.” De leider van de rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jaroslaw Kaczynski, sprak zijn medeleven uit met de familie van het slachtoffer en zei pijnlijk getroffen te zijn door „de tragische dood van Pawel Adamowicz door een criminele aanval.” President Andrzej Duda riep op tot eenheid in de strijd tegen geweld. „Vandaag is iets onvoorstelbaar ergs gebeurd.”

Adamowicz was al twintig jaar burgemeester van Gdansk. Hij maakte deel uit van de democratische beweging die in de jaren tachtig in de Poolse stad ontstond onder leiding van Lech Walesa.