Nieuws/Binnenland
3019922
Binnenland

’Tape aan media gegeven om eigen veiligheid’

Peter R. de Vries vreesde ’hogere machten’

AMSTERDAM - Peter R. de Vries is vorige week uit veiligheidsoverwegingen naar de pers gestapt met de opname van het telefoongesprek dat hij in 2011 met Willem Holleeder voerde. Dat vertelt de misdaadverslaggever in zijn getuigenverhoor tijdens de vijftigste dag van de strafzaak tegen Willem Holleeder.

Volgens De Vries kon hij niet goed inschatten of het gevaarlijk zou zijn als hij de band in handen van justitie zou stellen. „Het is een gesprek waarin Holleeder voortdurend benadrukt dat hogere machten in het spel zijn die hij ook niet in de hand heeft, dat zijn leven in gevaar kan komen en ik nog geen duizendste weet van wat werkelijk in het wereldje speelt. Ik wist niet wat de eventuele gevolgen konden zijn.”

De misdaadverslaggever besloot de zaak rond de tape vooraf bekend te maken om een eventuele bedreiging „min of meer stuk te maken”, verduidelijkte hij even later.

Volgens Peter R. de Vries bevestigt Holleeder in de opname dat hij heeft samengewerkt met de criminelen Stanley Hillis en Dino Soerel. In de strafzaak heeft Holleeder die samenwerking steeds stellig ontkend. Maar volgens justitie gaf dit driemanschap juist opdrachten mensen te vermoorden.

De doorgaans zo spraakzame Holleeder wil maandag weinig kwijt over Soerel. „Ik beroep me wat hem betreft op mijn zwijgrecht”, aldus Holleeder, die wel wilde reageren op de stelling van De Vries dat middels de tape was bewezen dat de Holleeders ’cryptisch’ met elkaar communiceerden.

Volg de zaak hier live via de tweets van Saskia Belleman: