Nieuws/Buitenland
3021160
Buitenland

Arrestatie Huawei-topvrouw blijkt voorbode tumult

Canadees hoort doodstraf in China

Hier in het gerechtshof werd het vonnis geveld.

Hier in het gerechtshof werd het vonnis geveld.

DALIAN - Een Canadees is in China wegens drugssmokkel in hoger beroep veroordeeld tot de doodstraf. Hij was in eerste aanleg veroordeeld tot 15 jaar cel. De aanklagers waren in beroep gegaan omdat ze die straf te licht vonden. Over de rechtszaak tegen de Canadese Robert Lloyd Schellenberg is verder weinig bekendgemaakt.

Hier in het gerechtshof werd het vonnis geveld.

Hier in het gerechtshof werd het vonnis geveld.

De man zou in 2014 zijn gearresteerd en werd in november 2016 veroordeeld tot 15 jaar. Zaterdag gelastte een gerechtshof in de provincie Liaoning dat hij opnieuw moest worden berecht, omdat hij een belangrijke drugscrimineel zou zijn en niet slechts een smokkelaar. Maandag veroordeelde een rechter in Dalian Schellenberg tot de dood.

Spanningen na Huawei-arrestatie

Het vonnis komt in een periode van toenemende diplomatieke spanningen tussen China en Canada door de aanhouding van de prominente Chinese zakenvrouw, Sabrina Meng Wanzhou, in het Canadese Vancouver.

Sinds deze topvrouw van de IT-gigant Huawei 1 december op verzoek van de VS werd aangehouden, zijn drie Canadezen opgepakt in China: voormalig Canadees diplomaat Michael Kovrig, consultant en Noord-Korea-kenner Michael Spavor en lerares Sarah McIver. McIver is inmiddels weer terug in Canada.

’Zwarte dag’

De Canadese premier Justin Trudeau beschuldigde China maandag na de uitspraak van de rechtbank van willekeurig gebruik van de doodstraf . „Het is een extreme zorg voor ons als regering, zoals het zou moeten zijn voor al onze internationale vrienden en bondgenoten, dat China ervoor heeft gekozen om willekeurig (de) doodstraf toe te passen ... zoals in dit geval”, zei hij tegen verslaggevers.