Nieuws/Binnenland
3028151
Binnenland

Nederlandse roeiers winnen Atlantische race

ENGLISH HARBOUR - Vier Nederlandse roeiers hebben de Atlantische race Talisker Whisky Atlantic Challenge gewonnen. Na 34 dagen, 12 uur en 9 minuten roeien kwamen de Dutch Atlantic Four als eerste aan op het Caribische eiland Antigua, de finish van de race.

Marcel Ates, Erik Koning, David de Bruijn en Bart Adema begonnen op 12 december aan de tocht van 5600 kilometer, vanaf het Canarische eiland La Gomera. Tientallen andere teams deden ook mee aan de wedstrijd.

In een video op de Facebook-pagina van de organisatie is te zien hoe de mannen aankomen in de haven en voor het eerst in 34 dagen weer aan land gaan. De mannen werden opgewacht door hun vrouwen, kinderen, het ondersteuningsteam en andere familieleden.

’Geweldig’

„Ik voel me geweldig”, laat Adema desgevraagd weten. „Het was een geweldige race. Vooral het rijden op de golven was fantastisch”, zegt De Bruijn. „We bleven steeds vooraan varen, doordat we ons inbeeldden dat het een race van twee uur was, zoals we die normaal doen.”

Koning kon geen woorden vinden na de overwinning. „Ik ben enorm overweldigd door alles. Het lukt mij even niet om goed na te denken”, zei hij tegen de organisatie.

Met de race proberen de vier mannen geld in te zamelen voor KiKa en Precious Plastic, een organisatie die strijdt tegen plasticvervuiling. Het is voor het team de eerste roeitocht over een oceaan. Hiervoor hadden ze al wel meegedaan aan een wedstrijd op de Russische rivier de Wolga.

De Britse boot Oar Inspring ligt niet ver achter de Dutch Atlantic Four en stevent af op de tweede plaats.