Nieuws/Buitenland
3031884
Buitenland

Na lawine Lech vermiste man dood gevonden

LECH - Een skiër die afgelopen zaterdag werd meegesleurd door een lawine in het Oostenrijkse Lech en sindsdien vermist was, is woensdag dood teruggevonden. Volgens de Oostenrijkse politie lag zijn lichaam onder een pak sneeuw van 2,5 meter. Het zoeken naar het stoffelijk overschot ging moeilijk door het gevaar van nieuwe lawines. Drie vrienden van hem waren ook om het leven gekomen door de vallende sneeuwmassa.

De vier slachtoffers kwamen uit Duitsland. Ze waren 57, 36, 32 en 28 jaar oud. De echtgenote van een van de vier had zaterdag alarm geslagen. Dankzij het signaal van hun mobiele telefoons wisten de reddingsploegen waar ze waren. Het viertal is waarschijnlijk over een afgesloten piste gegaan, waar ze werden meegesleurd door de sneeuwmassa. Ze hadden een nooduitrusting bij zich, waaronder een speciale airbag. Die moet ervoor zorgen dat mensen niet onder de sneeuw terechtkomen, maar toch werden ze bedolven.

In Zwitserland kwam dinsdag een 20-jarige Zweed om het leven door een lawine. De skiër werd meegesleurd door de sneeuw op de Mont Gond in de buurt van Sion. De Zweed maakte deel uit van een groep die op 2450 meter hoogte buiten de piste aan het skiën was. Zijn vrienden haalden hem snel onder de sneeuw vandaan, maar hij kon niet meer worden gered.

In Les Crosets, een eind verderop, overleed maandag een 24-jarige Zwitser door een lawine. De man was juist op weg met springstoffen om lawines op te wekken. Gecontroleerde lawines worden gebruikt om gebieden te beveiligen. Op maandag kwam een Nederlander om het leven door een lawine in de Franse Alpen.

Door zware sneeuwval is het gevaar voor lawines in het hele Alpengebied groot.