Nieuws/Binnenland
3033660
Binnenland

Uitzetting Nederlandse journaliste krijgt rare wending

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Den Haag - De uitzetting van de Nederlandse journaliste Ans Boersma krijgt een rare wending. Hoewel iedereen direct dacht dat Turkije haar vanwege haar journalistieke activiteiten uitwees, ontkent het land dat. Ze zou vanwege banden met een terroristische organisatie zijn uitgezet. De informatie daarover zou van de Nederlandse politie komen. Het OM bevestigt dat er inderdaad informatie naar de Turken is gestuurd en stelt dat Boersma verdachte is.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Eerder op de dag eisten meerdere Kamerleden nog dat de Turkse ambassadeur op het matje geroepen moest worden. „Bent u het eens dat het onacceptabel is dat Turkije zonder enige aanleiding journalisten, verdedigers van het vrije woord, uitzet”, vroegen bijvoorbeeld CDA en D66.

Inmiddels is men in de Kamer vooral op zoek naar duidelijkheid over hoe en waarom deze uitzetting kon plaatsvinden. Heeft die echt niets te maken met de persvrijheid en de grote moeite die Turkije daar duidelijk mee heeft? Journalisten mogen immers in het kader van hun werk toch spreken met terroristische organisaties?

’Beslissing van Turken’

„Wonderlijk”, noemt VVD-Kamerlid Koopmans de wending in het verhaal. Hij wil opheldering. „Maar voorop staat dat het heel erg is dat haar het werk onmogelijk wordt gemaakt.”

Buitenlandse Zaken zegt dat het contact heeft opgenomen over de zaak met de Turkse autoriteiten. Het ministerie lijkt de zaak eerst uit te willen zoeken voor het naar buiten brengt wat het weet. Opmerkelijk genoeg verwijst Buitenlandse Zaken naar het OM in Nederland.

Daar zegt een woordvoerster vanmiddag dat er in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme informatie is verstrekt aan de Turkse autoriteiten. Die informatie ging over de journaliste Ans Boersma. Ze zou een verdachte zijn, maar niet van een terroristisch misdrijf. Wel werden er vragen gesteld over haar in verband met een lopend strafrechtelijk onderzoek, daarin worden wel anderen verdacht van een terroristisch misdrijf. Volgens het OM wordt Boersma nog gehoord. Het OM blijft erbij dat Nederland niet om uitzetting heeft gevraagd. Of de uitzetting dan een onbedoeld effect was van het stellen van vragen, daar komt geen antwoord op.

Verklaring Turkije

De Turkse autoriteiten schreven eerder vandaag in een verklaring: ,,De deportatie van mevrouw Boersma was op geen enkele wijze gerelateerd aan haar journalistieke activiteiten tijdens haar verblijf in Turkije. De Turkse autoriteiten hebben onlangs van de Nederlandse politie vernomen dat mevrouw Boersma banden had met een terroristische organisatie en een verzoek gekregen om informatie te geven over haar verplaatsingen in en buiten uit Turkije.'' Zo wordt dus gesuggereerd dat Nederland de uitzetting zelf in gang heeft gezet.

Nederland heeft volgens een woordvoerder van de Turkse president tegen Turkije gezegd dat correspondent Ans Boersma banden heeft met het al-Nusra Front, een gewapende rebellengroep die actief is in de Syrische burgeroorlog. Volgens zegsman Fahrettin Altun is zij uitgezet als voorzorgsmaatregel. ,,Als een geloofwaardig buitenlands overheidsbureau je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, neem je geen enkel risico.’’

Kabinetskringen Nederland

Andere Turkse bronnen stellen eveneens dat het verhaal inderdaad door Nederland in gang is gezet. Ook in kabinetskringen in Nederland valt te horen dat er aanleiding was een signaal te sturen over de journaliste. Dat de journaliste is uitgezet zou zeker niet alleen aan de Turken liggen.

Verkeerd geïnterpreteerd

Maar doordat het OM eerder vandaag zei dat er niet om uitlevering is gevraagd door Nederland, is de vraag of het Nederlandse signaal anders is geïnterpreteerd door de Turken dan de bedoeling was. Bovendien leeft in de Kamer de vraag waarom Nederland überhaupt informatie over journalisten deelt met Turkije.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt desgevraagd dat hij nog niks over de zaak kan zeggen.