Nieuws/Buitenland
3036211
Buitenland

’Krankzinnige terreurdaad’ tegen ongewapende kadetten

Doden bij bomexplosie politieacademie Bogotá

BOGOTÁ - Door een zelfmoordaanslag op het terrein van de politieacademie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn zeker tien mensen om het leven gekomen, onder wie acht agenten in opleiding. Volgens het ministerie van Defensie zijn er 24 gewonden gevallen. Andere bronnen spreken van meer dan zestig gewonden.

De dader gaf bij de hoofdingang vol gas, nadat een speurhond was aangeslagen, en blies zijn zware terreinwagen op het complex op. Volgens de procureur-generaal Nestor Humberto Martinez bevatte de auto 80 kilo pentoliet, een springstof die in het verleden veel gebruikt werd door guerrillagroeperingen in Colombia.

De aanslagpleger is geïdentificeerd als een voormalig lid van FARC, die zou zijn overgelopen naar het gewelddadige nationaal bevrijdingsleger ELN. Deze vrij kleine, linkse verzetsbeweging is nog altijd actief in het Zuid-Amerikaanse land.

President Ivan Duque noemde de bomaanslag een „krankzinnige terreurdaad” tegen ongewapende kadetten. Hij heeft de politie en het leger opdracht gegeven de verantwoordelijke personen op te sporen en voor de rechter te brengen.