Nieuws/Binnenland
303649
Binnenland

Cijfers CPB: meer te besteden

Gezinnen en werkenden in de plus

Gezinnen met kinderen gaan er in 2018 het meest op vooruit, zo wordt geschat.

Gezinnen met kinderen gaan er in 2018 het meest op vooruit, zo wordt geschat.

Den Haag - Vrijwel iedereen heeft volgend jaar meer geld in de portemonnee. Gemiddeld gaan huishoudens er met 0,5 procent op vooruit. Vooral werkenden en gezinnen met kinderen krijgen meer te besteden.

Gezinnen met kinderen gaan er in 2018 het meest op vooruit, zo wordt geschat.

Gezinnen met kinderen gaan er in 2018 het meest op vooruit, zo wordt geschat.

Dat blijkt uit de gunstige vooruitzichten die het Centraal Planbureau woensdag heeft gepubliceerd. Afgelopen kwartaal is de economie met maar liefst 1,5 procent gegroeid, vooral dankzij de fors aantrekkende export.

Het vooruitzicht is nu dat de economie dit jaar met 3,3 procent groeit en in 2018 met 2,5 procent. De werkloosheid zal dalen van 4,9 procent dit jaar, naar 4,3 procent het jaar hierop.

De cijfers vormen voor de politiek een belangrijk handvat om de begroting voor volgend jaar in elkaar te zetten. Zo waren ze eerdere jaren aanleiding om maatregelen te nemen om mensen die erop achteruit dreigden te gaan, bij te plussen.

Gezinnen, werkenden en gepensioneerden

Volgens de huidige inschattingen gaan gezinnen met kinderen er in 2018 het meest op vooruit, met 0,9 procent. Werkenden kunnen gemiddeld een plus van 0,8 procent tegemoet zien en gepensioneerden 0,2 procent.

Uitkeringsgerechtigden

Alleen de uitkeringsgerechtigden gaan er volgens de rekenmeesters geen cent op vooruit.

LEES OOK: CBS: Nederlandse economie op stoom

Ook dit jaar schiet niemand in de min, met voor alle huishoudens een gemiddelde groei in de koopkracht van 0,3 procent. Gemiddeld over vier jaar komt de koopkrachtontwikkeling op +0,4%.

Formatie

Voor de formatietafel zijn de voorspellingen eveneens van belang. Zo voorziet het CPB dat er volgend jaar een begrotingsoverschot van 0,9 procent (ongeveer zes miljard) in het verschiet ligt en tegen het einde van de nieuwe kabinetsperiode, in 2021, van ongeveer 1,6 procent (pakweg 14 miljard).

Voor de verdere toekomst moeten de onderhandelaars rekening houden met een zogenaamd houdbaarheidsoverschot van 0,2 procent, wat neerkomt op 1,5 miljard. Dat is flink lager dan eerder dit jaar nog werd ingeschat, vanwege enkele forse structurele tegenvallers waar het demissionaire kabinet op de valreep nog mee kwam, zoals het geld voor de verpleeghuiszorg en het gat in de onderwijsbegroting.

VVD-leider Rutte toonde zich woensdag bij de start van de formatiedag zichtbaar verheugd met de vooruitzichten. „Laten we nou vandaag eens vieren dat we de snelst groeiende economie van zo’n beetje de hele westerse wereld zijn”, zei hij bij aankomst bij het Johan de Witthuis.

Lastenverlichting

Maar vooruitlopen op wat die vooruitzichten betekenen voor de mogelijke plannen in een nieuw regeerakkoord, bijvoorbeeld voor afspraken over lastenverlaging, wilde hij nog niet. „Ik heb steeds gezegd dat de middenklasse natuurlijk in sterke mate de prijs heeft betaald voor de crisis dus dat ook de middengroepen moeten voelen dat het wat beter gaat”, aldus Rutte. „Maar of dat lukt en in welke mate, dat zal de komende maanden moeten blijken. Deze cijfers zijn prachtig, maar als het gaat om hoe het zich vertaalt in financiële ruimte, zullen we ook moeten zorgen dat we de tering naar de nering zetten. Zo hebben we nog steeds een grote overheid in Nederland.”

Ook D66-leider Pechtold was voorzichtig. „We moeten voorzichtig zijn met het geld. Het is niet zo dat alle wensen gehonoreerd kunnen worden”, stelde hij. „Het is heel belangrijk dat er belastingverlaging komt, maar ik geef gewoon aan dat deze mooie cijfers wel een keerzijde hebben voor de komende jaren, omdat de overheidsfinanciën in totaal nog onze aandacht verdienen.”

Op de vraag aan CU-leider Segers of Nederland de klinkende cijfers straks gaat terugzien in de portemonnee, zei hij slechts: „Wie weet.” Wel vindt hij dat er reden voor optimisme is. „En aan ons om te zorgen dat het nog beter gaat.”