Nieuws/Binnenland
303686
Binnenland

Eis: 6 jaar en tbs met dwangverpleging

Gruweldood vermoedelijk na seksafspraak

EDE - UPDATE 14.34 uur - De 21-jarige Edenaar Thomas B. moet zes jaar de cel in omdat hij vorig jaar de 19-jarige Willianne van Stempvoort heeft gewurgd met een touwtje en haar daarna heeft doodgeslagen met een snoeischaar. Dat is heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag geëist.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman heeft live verslag gedaan vanuit de rechtbank. Haar tweets lees je onderaan dit artikel terug.

Volgens haar volgde de moord vermoedelijk na een seksafspraak met het slachtoffer. „Daarna is het gruwelijk misgegaan. Met een touwtje dat in zijn broekzak zat, heeft hij het slachtoffer gewurgd. Daarna sloeg hij op haar schedel in met een snoeischaar.”

Het slachtoffer werd gevonden door haar zus. De dader was toen al gevlucht.

Geen moord

De Officier van Justitie vond dat er te weinig aanwijzingen zijn voor voorbedachten rade, en dus voor moord, maar wel genoeg voor doodslag.

De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar, waardoor er vandaag ook een discussie ontstond in de rechtbank over het mogelijk toepassen van jeugdstrafrecht. Thomas B. lijkt te functioneren op een niveau dat lager ligt dan zijn werkelijke leeftijd. De Officier van Justitie is het echter met deskundigen eens dat het volwassenenstrafrecht van toepassing is.

De verdachte was aanwezig bij de zitting. Het antwoorden op de vragen ging moeizaam.

Harde klap

Het lichaam van Van Stempvoort werd op 8 november 2016 gevonden aan de Agnietendaal. De politie stelde vervolgens een onderzoek in naar onder meer vermeende explosieve stoffen, die later niet explosief bleken te zijn.

De moord op Van Stempvoort kwam hard aan in Ede. „Willianne was een enthousiast, levenslustig meisje”, zei woordvoerder Leo Smid van haar school ROC Rijn IJssel, waar een herdenking werd georganiseerd. „Ze had nooit ruzie of problemen met andere leerlingen op onze school.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Kijk je op mobiel? Klik dan hier voor de tweets van Belleman.